banner-image
banner-image

Krkobabićev plan za selo: I državne njive i 10.000 evra

Ministar Milan Krkobabić kaže da je plan da za državnu zemlju mogu da konkurišu mladi poljoprivrednici, bračni parovi, ali i neženje i neudate. Jedini ograničavajući faktor je – da se zemlja obrađuje, naveo je. Država ostaje vlasnik zemljišta, ali postoji mogućnost da hektari budu preneseni deci, u planu je i pomoć od 10.000 evra po osobi, dodaje.

Podaci kažu da je od 4.700 sela u Srbiji, pusto čak 1.200, a oko 150.000 kuća je prazno. Vlada Srbije planira da stimuliše da oni koji su na selu tu ostanu, ali i da pokuša da mlade bračne parove motiviše da život nastave u ruralnoj sredini, dajući im zemljište na korišćenje.

Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, govoreći o tome u Novom danu, istakao je da godine za to nisu bitne i da se radi o plemenitoj akciji.

„U toj ideji nismo ograničavali broj godina, jedini ograničavajući faktor je bio – koristite zemlju dok je obrađujute, godinu, dve, tri, doživotno… Postoji mogućnost, odnosno bračni parovi imaju pravo da zemlju predaju svojim nasledicima… Jedini ograničavajući faktor je da se zemlja obrađuje. Ogroman broj hektara je neobrađen“, kazao je i dodao da se radi o jednom izuzetnom resursu.

Kako je naveo, u Srbiji otprilike ima 810 hiljada hektara državne zemlje, oko 450 hiljada hektara je u sudskim sporovima, restituciji, pašnjacima, utrinama – i ne možemo u ovom momentu na nju da računamo. Oko 200 hiljada hektara državne zemlje je dato u zakup, dodaje.

„Naša ideja je da tu državnu zemlju ustupimo mladim poljoprivrednicima koji već obrađuju zemlje ili bračnim parovima“, naveo je Krkobabić.

On napominje da bračni parovi i poljoprivrednici nisu vlasnici te zemlje, ona ostaje u vlasništvu  države Srbije. Želimo da pokušamo da neki mladi ljudi u gradovima koji su završili Poljoprivredni  fakultet, Tehnološki krenu da se bave time, naveo je.

Kaže da je kao primer za ovu ideju koja se razvila u SANU bila Slovenija. Slovenci, navodi, stimulišu mladog budućeg poljoprivrednika sa 45.000 evra bespovratnih sredstava.

Ističe da je tako nešto moguće i u Srbiji, koja daje subvencije za strane investitore, i to mora, da bi došli.

Srpski model je, kako prenosi Krkobabić – 10.000 evra po osobi, dakle za dvoje 20.000 evra plus  zemljište. Kaže da bi se za to izdvojio novac iz budžeta: „Ovo je izuzetno pametna stvar, da uložemo u mlade ljude“.

Ministar objašnjava da onaj kome država dodeli zemlju ne može da je stavi pod hipoteku, jer to nije u njegovom vlasništvu. Dodaje da se razmišlja o alternativnim vidovima kreditiranja, ističući da i sada zemljoradnici imaju problem da uđu banku i dobiju pristojne kredite.

On je pojasnio plan – za zemlju mogu da konkurišu bračni parovi, ali i neoženjeni i neudate.

Oko 260 hiljada muškaraca do 40 godina je neoženjeno, i oko 100 hiljada devojaka i žena.

„Ne moraju da budu bračni parovi“, kaže on.

Na jugu Srbije imate 2,5 hektara prosečan posed, mladim poljoprivrednicima nudimo zemljište, da ozbiljnije rade, kazao je.

Ovo je dobra, pametna akcija, celo društvo treba da motiviše mlade ljude, naveo je i dodao da tokijska televizija dolazi da o tom projektu razgovara s njim.

Odluka je na čoveku da li će biti radnik u nekoj fabrici, ili gazda na svom imanju, kaže Krkobabić, dodajući da se mnogi žale na uslove u firmama i da rade za 20.000 dinara.

Kako je dodao, da bi ova akcija zaživela i bila uspešna, potrebno je u selima omogućiti kulturne, infrastrukturne i socijalne sadržaje.

Slede nam razgovori, narednih dana ćemo se sresti s predsednikom Srbije, s članovima Vlade, rasprava o tome će biti organizovana u SANU – ovo nije projekat jednog ministartsva, svi treba da budemo uključeni, kazao je.

Ocenjuje da svi pozitivno reaguju na ovu ideju, a da isto nema opozicije i kad su u pitanju zadruge.

Dodaje i da su spremni za kritike, a da će se ispravljati u hodu.

(N1)