banner-image

Stranci će kupovati samo do dva hektara

Srpske oranice  moći će da kupuju  samo stranci koji imaju prebivalište u našoj zemlji tokom proteklih deset godina i to samo do dva hektara, a da bi iskoristili to pravo moraće da prođu kroz rigorozne kontrolne mehanizma države, rekao je u intevjuu listu Blic ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Tom prilikom on je naglasio da Zakon o poljoprivrednom zemljištu mora da bude usvojen do 1. septembra kao obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji Srbija ima s EU.

Nedimović je rekao da ne postoji šansa da se  Brisel žali na ovakve uslove koje postavljamo za strance jer  postoji barem 10 članica EU koje na svojoj teritoriji primenjuju ista rešenja koja ćemo i mi primenjivati.

Zakon će se, kako je naglasio, poslati Evropskoj komisiji samo kao informacija. Takođe je naglasio da  „srpski tajkuni nisu dobili zemlju niti će je dobiti jer su promašili temu u pogledu domaćeg zadatka, odnosno konkursa“

Najavio je i da će država insistirati na strateškom partnerstvu za PKB  i da ovaj gigant ne sme da bude privatizovan na štetu poljoprivrde i ljudi koji u njemu rade. Mora se, kako je dodao, sačuvati stočarska proizvodnja jer se na PKB farma proizvodi 30 odsto najkvalitetnijeg mleka.

Na nedavne navode predsednika Evropske komisije o postojanju razlike u kvalitetu između poizvoda za pojedina tržišta Nedimović je rekao da će se raditi dodatne analize namirnica i da samo najkvalitetnije  mogu da se nađu na našoj trpezi.

Takođe je rekao da se razmatra da li će ovogodišnjaa suša biti proglašena elementarnom nepogodom.