banner-image

Indija kao tužan podsetnik da uvek može biti gore

Više od 60.000 indijskih famera izvršilo je samoubistvo tokom poslednjih 30  godina a njihove smrti, prema studiji koju je uradio Univerzitet u Kalifornii ove mogu se dovesti u direktnu vezu sa sušom i globalnim otopljavanjem.

Kako prenosi list Gardijan, kolebanje od samo jednog stepena dnevno tokom vegetacione sezone odgovorno je u proseku za 67 smrti. Ako se temperatura, pak, poveća za pet stepeni može se očekivati da će se tog dana dogoditi 335 samoubistava. Sa druge strane, studija je utvrdila da porast padavina od samo jednog centimetra, takođe tokom vegetacione sezone, utiče da se smanji broj samoubistava za sedam odsto.

Indijski farmeri suočeni sa teškom situacijom zbog nemogućnosti da proizvedu hranu za opstanak, ali i da plate dažbine državi i bankama odlučili su se na jedan drastičan korak. Oni su, naime doneli lobanje i kosti svojih kolega koji su se ubili zbog nagomilanih problema i izložili ih nedaleko od Indijskog parlamenta. Nadaju se da će ovaj očajnički potez skrenuti pažnju vlasti na njihov težak položaj.

Među protestantima je i jedna žena čiji muž je  izvršio samoubistvo ispijanjem otrova ispred banke kojoj nije mogao da vrati dug nešto manji od 1.000 dolara.

Farmreri su izašli sa zahtevima u kojima traže da država spreči ubistva onih koji hrane naciju. Traže prihvatljive cene za svoje proizvode, mogućnost osiguranja useva i generalno veću sigurnost u poslovanju.

Ukoliko se nešto ne promeni, predviđa se da će broj samoubistava farmera biti i znatno veći. Ustvari on je i sada iznad broja koji se zvanično navodi jer mnoge smrti u ovom delu sveta ostaju neprijavljene.

S. K.