banner-image

Ljajić: Odluka Hrvatske o vancarinskim barijerama kršenje SSP

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića ocenio je danas, povodom uvođenja vancarinskih barijera od strane Hrvatske prilikom uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije i drugih zemalja koje nisu članice EU, da se radi o drastičnom kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od strane Hrvatske, te najavio da će Srbija zbog toga da se obrati Evropskoj komisiji I tražiti da se preispita odluka zvaničnog Zagreba.

„Ovde se očigledno radi o drastičnmom kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU od strane Hrvatske, i to u članu 36. stav 1. u kome se kaže da ‘od dana stupanja Sporazuma na snagu neće biti uvedene nove carine ili dažbine koje imaju isto dejstvo, niti će one koje se već primenjuju biti povećane'“ ukazao je Ljajić u izjavi Tanjugu.

Zbog toga, kako je najavio, već danas će se Srbija obratiti Evropskoj komisiji i tražiti da se preispita odluka Hrvatske kao članice EU.

Ljajić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije, je dodao i da se, što se tiče reakcije Srbije na ovu odluku Hrvatske, neke od mera koje su vezane za pojačan fitosanitarni nadzor već sprovode.

Najavio je da će biti kontaktirane i zemlje regiona, pre svega Makedonija i Bosna i Hercegovina, koje su takođe pogođene ovom hrvatskom merom, u cilju zajedničkog nastupa pred Evropskom komisijom radi zaštite naših ekonomskih interesa.

„Odluka Hrvatske predstavlja i drastično kršenje pravila i principa Svetske trgovinske organizacije, koja govore o tome da ne sme biti diskiriminacije između domaćih i uvezenih proizvoda u pogledu dažbina“, podvukao je Ljajić.

„Mi ne želimo nikakav trgovinski sukob sa Hrvatskom, jer on nije u interesu ni jedne ni druge zemlje. Najbolje bi bilo da ovo pitanje rešimo na bilateralnoj osnovi, ali ukoliko to ne bude bilo moguće, onda ostaje da problem internacionalizujemo i tražimo rešenja u okviru Evropske komisije“, zaključio je on.

Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija, i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih.

Nove cene taksa su 22 puta više od dosadašnjih – umesto 90 kuna (12 evra) sada ih naplaćuju 2.000 (270 evra), piše list.

Prema podacima Privredne komore, Srbija je u 2016. godini izvezla robe u Hrvatsku u vrednosti od 116 miliona evra, a uvezla za 79 miliona.

U izvozu Srbije dominiraju ulje i uljarice, smrznuto voće i povrće, pa akcizna roba, piće i duvan.

(Tanjug/Novosti)