banner-image

Pronađeno rešenje za drvene grudi kod pilića

Proizvođači pilećeg mesa i klanice uskoro će moći da nabave novi proizvod na proizvoda na tržištu, koji bi mogao da reši problem drvenastih grudi kod brojlera. 

 Pojava drvenih grudi se javlja kao ozbiljan problem za proizvođače živinskog mesa, jer je  belo meso tvrđe nego obično i teže za zvakanje – a u ekstremnim slučajevima neupotrebljivo.

Glavni uzrok je brz porast tovnih pilića i visok prinos grudnog mesa. Zbog brzog rasta mišića i proširenja mišićnih ćelija, prostor između mišićnih vlakana se smanjuje. To ograničava dotok krvi u mišiće, koji ostaju bez dovoljno kiseonika. Usled nedostatka kiseonika, nastaju mrtve ćelije mišića, izazivajući drvene grudi.

Međutim, nakon izvođenja nekoliko eksperimenata u Evropi i Južnoj Americi, Nuscience grupa smatra da je razvila efikasno rešenje za ovaj problem – proizvod pod nazivom Q-prove.

Ovaj proizvod može da smanji učestalost pojave drvenih grudi, smanjenjem oksidativnog stresa i snabdevanjem ćelija sa više kiseonika, čime mišićne ćelije rastu vrlo brzo, bez nastanka mrtvih ćelija mesa.

Ispitivanja su pokazala da na kraju tova, pri starosti brojlera od oko 42 dana,  učestalost drvenih grudi može ići do 20%. Kompanija Nuscience tvrdi da dodavanjem ovog proizvoda  pojava drvenih grudi može da se smanji na oko 2,5%.

Ova kompanija sa sedištem u Belgiji, veruje, da će njen novi proizvod biti od velike pomoći na tržištima sa visokom stopom rasta, kao što su SAD, Brazil i Evropa.

(Živinarstvo)