banner-image

Veći izvoz ranog voća obećava slatku zaradu na svetskoj pijaci

U bilansu razmene poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije s inostranstvom u posmatranom periodu januar-jun 2017. godini ostvarena je vrednost izvoza od 1.604,5 miliona USD, što predstavlja rast od 6,1% u odnosu na rezultate u istom periodu 2016. godine, sa učešćem u ukupnom robnom izvozu od 19,9%. Istovremeno, vrednost uvoza u visini od 786,4 miliona USD je za 1,5% veća od ostvarenog u istom periodu 2016. godine, sa učešćem u ukupnom robnom uvozu od 7,6%.

Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u periodu januar-jun 2017. godine, ima rast od 11% i iznosi 818,1 miliona USD, a stopa pokrivenosti uvoza izvozom je 204%.

Posmatrano po odsecima SMTK, u izvozu dominiraju robne grupe: voće i povrće, sa ostvarenim izvozom u vrednosti od 403,8  miliona USD, i sa učešćem od 5% u ukupnom robnom izvozu i žita i proizvodi na bazi žita, u vrednosti od 380,4  milion USD, sa učešćem od 4,7% u ukupnom robnom izvozu i ostvarenim suficitom od 336,2 miliona USD. 

Po ostvarenoj vrednosti u uvozu najzastupljeniji su odseci: voće i povrće sa vrednošću uvoza od 179,3 miliona USD, sa učešćem u ukupnom uvozu od 1,7% i sa suficitom u razmeni od 224,5 miliona USD, kao i kafa, čaj, kakao i začini u vrednosti od 96,2 miliona USD, sa učešćem u ukupnom uvozu od 0,9%.

Prema ostvarenoj dinamici rasta izvoza u periodu januar-jun 2017. godine dominiraju odseci:  meso i prerada od mesa sa nominalnim izvozom od 50,9 miliona USD i rastom od 45%, ribe, ljuskari i mekušci sa ostvarenim izvozom od 7,4 miliona USD i rastom od 34,1% i stočna hrana sa nominalnim izvozom od 86,6 miliona USD i rastom od 27,7%.  Na uvoznoj strani najveću dinamiku rasta imaju odseci: mleko i mlečni proizvodi sa uvozom od 32 miliona USD i rastom od 23,4%, meso i prerada sa uvozom od 57,6 miliona USD i rastom od 21,4% i duvan i proizvodi od duvana sa uvozom od 96,8 miliona USD i rastom od 11,1%.

Najznačajniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu, tokom perioda januar-jun 2017. godine su: kukuruz merkantilni u vrednosti od 222  miliona USD,  malina smrznuta u vrednosti od 117  miliona USD, cigarete od duvana u vrednosti od 107 miliona USD, jabuke sveže u vrednosti od 66 milion USD, soja u zrnu u vrednosti od 45 miliona USD šećer od šećerne repe rafinirani u vrednosti od 44 miliona USD i kukuruz semenski u vrednosti od 35 miliona USD. Detaljnije u priloženom grafikonu.

Na uvoznoj strani, među agrarnim proizvodima, dominira tradicionalno grupa “nekonkurentnih“ proizvoda – sirova kafa u vrednosti od 38 miliona USD, banane sveže ostale u vrednosti od 28 miliona  USD  i pomorandže sveže u vrednosti od 8 miliona USD. Od ostalih značajnijih proizvoda u uvozu potrebno je istaći: duvan za cigarete ižiljeni u vrednost od 50 miliona USD, proizvodi za ishranu, ostali u vrednost od 33 miliona USD meso svinjsko zamrznuto u vrednosti od 30 miliona USD, cigarete od duvana u vrednosti od 24 miliona USD i jabuka sveža u vrednosti od 14 miliona USD. 

Regionalna struktura spoljnotrgovinske razmene poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije u periodu 2001- 2017(I-VI).  godine
                       (vrednost u milionima USD)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U periodu januar-jun 2017. godine poljoprivreda i prehrambena industrija Srbije ostvarila je rast i izvoza i uvoza. S tim, što je dinamika rasta izvoza četiri puta veća od dinamike ostvarenog uvoza, što je doprinelo rastun suficita za 11% posmatrano u odnosu na posmatrani period predhodne godine. Pomenutim kretanjima u spoljnoj trgovini najviše je doprineo rast izvoza voća i povrća, koji je nadmašio izvozne rezultate odseka žita i prerade od žita koji je tradicionalno do sada bio veći izvoznik.

Rast izvoza ranog voća je doprineo boljim performansama domaće poljoprivrede u spoljnotrgovini, tako da su se među 100 proizvoda po ostvarenim rezultatima domaće robne privrede našli i proizvodi: malina zamrznuta u vrednosti od 117 miliona USD, na desetom mestu, i pored manjeg izvoza za 12,1% u odnosu na prethodnu godinu, zatim trešnje i višnje sveže u vrednosti od 22 miliona USD su na sedamdesetom mestu, kao i jagode sveže koje su sa izvozom od 20 miliona USD i rastom od 8,2% našle na sedamdeset i sedmom mestu. 

Na svetskom tržištu je i galje prisutno osciliranje cena hrane. U junu je FAO Index cena ostvario rast od 1,4% u odnosu na cene u maju, odnosno za 7% su veće posmatrano u odnosu na međugodišnji period. Sa izuzetkom šećera i jestivog ulja od povrća sve ostale robne grupe beleže cenovni rat. Cene žita su u maju veće za 4,2% u odnosu na maj i dostigle su međugodišnji nivo. Cene mleka i prerađevina imaju rast za  8,3%u odnosu na maj, ali su značajno ispod (za oko 24%) maksimalno ostvarenog nivoa u februaru 2014. godine. Izvozne kotacije mesa, svih vrsta i kategorija, i dalje su veoma stabilne na svetskom tržištu.   Rezultati izvoza u ovoj godini će svakako zavisiti od realizacije proizvodnje i kretanja cena na svetskom tržištu. Postojeći, raspoloživi robni fondovi namenjeni izvozu su relativno skromni i ne mogu značajnije doprineti većoj dinamici rasta izvoza. 

Najznačajniji partneri poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije su kao i do sada, pored zemalja EU i zemalja zapadnog Balkana (CEFTA) potpisnice multilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini kao i tržište Ruske Federacije sa kojom Srbija ima bilateralni sporazum o liberalizaciji trgovine. Pomenuta tržišta, u periodu januar-jun 2017. godine, imaju udeo u ukupnoj srpskoj spoljnotrgovinskoj razmeni hrane od 84,4%, od čega u ukupnom izvozu njihovo učešće je 90%, a u ukupnom uvozu njihovo učešće iznosi 74%.

Od 2001. godine Srbija ima pozitivan spoljnotrgovinski saldo u razmeni sa EU. Ta tendecija je nastavljena i u periodu januar-jun 2017. godine, izvoz je izneo 819 miliona USD, uvoz  503 miliona USD, uz pozitivan saldo u visini od 316 miliona USD. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Regionalna struktura izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije prikazana po regionalnim ekonomskim integracijama

Bilans razmene poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije sa zemljama CEFTE u periodu januar-jun 2017. godine pokazuje da je ostvaren izvoz u vrednosti od 449 miliona USD, sa učešćem u ukupnom robnom izvozu poljoprivrede od 28%. Istovremeno, vrednost uvoza u visini od 63 miliona USD ima učešće u ukupnom uvozu poljoprivrede od 8%. Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u periodu januar-jun 2017. godini je  izneo 386 miliona USD.

Više puta je ukazivano da Sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, Srbija ne koristi dovoljno i adekvatno s obzirom na značajne oscilacije u svojoj poljoprivrednoj proizvodnji, kao i kapacitete sa kojima raspolaže u prerađivačkoj industriji. U periodu januar-jun 2017. godine ostvarena je vrednost ukupne razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda izmađu Srbije i Ruske Federacije u visini od 193 milionaa USD. Ostvarena je vrednost izvoza od 177 miliona USD (ima udeo u ukupnom izvozu agrara skromnih 11%); uvoz u visini od 16 miliona USD (sa udelom u ukupnom uvozu agrara od 2%,  i sa suficitom od 161 miliona USD. 

Vojislav Stanković