banner-image

Irska traži farmere, plata 400 evra nedeljno plus beneficije

Poslodavci traže sezonske, ali i stalne radnike za berbu duvana, grožđa, jabuka, aronije, pastire za čuvanje stoke, a vrlo zanimljiv je i oglas za rad na farmi muznih krava u Irskoj, na neodređeno vreme, uz plaćen smeštaj i bruto satnicu od 10 evra.

Veliki deficit radne snage u poljoprivredi postaje sve izraženiji jer je većina poljoprivrede skoncentrisana u Slavoniji i Baranji odakle se masovno odlazi na rad na Jadran ili u inostranstvo.

Mladen Šolčić, jedan od najvećih hrvatskih mlekara na pitanje da li je možda iznenađen što se traže radnici na farmi muznih krava u Irskoj, odgovara kako sve više mlekara zatvara farme i odlaze u inostranstvo, ponajviše Nemačku i Irsku. Propast hrvatskog mlekarstva naterao je mlekare, koji su prezaduženi i nisu uspeli uz nisku otkupnu cenu mleka da prežive, rasprodali su svoja stada i otišli trbuhom za kruhom. Neki su otišli do Nemačke, Austrije, a hrabriji i mlađi odlaze, kao što vidite, i u Irsku, kaže.

“Već tri godine tražim preko Zavoda za zapošljavanje radnika na farmi i nudim prijavu i platu od 5000 kuna, ali ne mogu nikoga da nađem”, jada se Šolčić, koji je, kaže, počeo da razmišlja da proda stoku i napusti mlekarstvo.

Oglas za rad u Irskoj na farmi muznih krava pojavljuje se još od prošle godine.

“Uz mogućnost smeštaja na farmi i satnicu od 48 sati nedeljno nudi se neto zarada od gotovo 400 evra, ugovor na godinu dana i niz beneficija, od plaćenog godišnjeg odmora do plaćenog bolovanja, dopunskog zdravstvenog i penzijskog. Prednost imaju kandidati sa iskustvom – najviše se vrednuje ono na industrijskim mlečnim farmama, sa naglaskom na rukovanje mašinskim muzilica i upravljanje traktorom”, piše na stranici.

(GdeInvestirati/Poslovni dnevnik)