banner-image

Naša deca (ne)jedu falsifikovan med

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) već duže vreme upozorava javnost da često na tenderima u predškolskim ustanovama prolaze sumnjivi, neobjašnjivo jeftini medovi, često po cenama koje su ispod otkupnih cena pravog meda, što dovodi u sumnju njihov kvalitet. Tom našem stavu su se svojim uvidom pridružili i nutricionisti koji jednostavno uviđaju da vrlo često sa tim medom u najmanju ruku nešto nije u redu. U želji da se sastave tenderski uslovi koji bi se preporučili predškolskim uslovima, a koji bi obezbedili da na tim tenderima prođe isključivo pravi med, i da deci sačuvamo zdravlje, predsednik SPOS-a se sastao sa Gordanom Vranić, dijetetičarkom – nutricionistkinjom u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, i Vesnom Zečević, nutricionistkinjom – dijetetičarkom, predsednicom Udruženja nutricionista predškolskih ustanova Srbije.Na sastanku je zaključeno da se nešto hitno mora preduzeti, kako bi se zaštitilo zdravlje dece.

Dok recimo u Sloveniji sprovode akciju MEDENI DORUČAK, i edukuju decu o kvalitetu i značaju meda i pčela, mi našoj deci često dajemo da jedu falsifikate meda u vrtićima. Sve dok se to dešava i u jednom jedinom vrtiću, ne smemo odustati od borbe da taj problem konačno rešimo. 

 SPOS će kroz akciju „DA ČUVAMO ZDRAVLJE DECI“, u saradnji sa stručnjacima nutricionistima i ostalim zainteresovanim licima, u dogledno vreme sačiniti nacrt tenderskih uslova koji će obezbediti nabavku isključivo pravog meda za decu u vrtićima, i proslediti ih kao predlog svim predškolskim ustanovama u Srbiji, kao i nadležnim organima. 

Samo u Beogradu više od 60.000 dece ide u predškolske ustanove i za njih se spremaju obroci svakoga dana. Za sada nemamo precizne podatke koliko takve dece ima ukupno u Srbiji, ali ono što znamo je da imamo dužnost da im obezbedimo pravi med! 

Nakon akcije „Deca ti se rađala“ , koja će uskoro i zvanično biti pokrenuta, SPOS se nada da će na ovaj način doprineti zdravlju i bezbrižnom detinjstvu naše dece, ali i doprineti našoj borbi protiv falsifikata i drugih vrsta neispravnog meda u Srbiji. 

(SPOS)