banner-image

Da se pivu i hmelju vrati stari sjaj

U okviru manifestacije „Dani piva“ u Zrenjaninu, ove godine prvi put će biti organizovan naučno-stručni Simpozijum pod nazivom „Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo” sa međunarodnim učešćem, čiji program su u Privrednoj komori Vojvodine (PKV) danas predstavili članovi Organizacionog odbora skupa. 

Simpozijum „Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo” će omogućiti nova saznanja u ovoj oblasti, kao i susrete vrhunskih stručnjaka iz nauke, obrazovanja, privrede, a sa posebnim aspektom na proizvodnju piva i sirovine za proizvodnju piva. Na njemu će učestvovati renomirani stručnjaci iz naše zemlje, ali i Belgije, Češke, Slovenije, Škotske.

„Ideja je da se tradicionalna manifestacija, koja ima prevashodno turistički karakter, poveže sa jednom naučno-stručnom manifestacijom. Ideja da obnovimo ono što je nekada postojalo u Jugoslaviju, a to su bili naučno-stručni skupovi u vezi sa pivom, pivarstvom i hmeljarstvom što ne nažalost prekinuto“, rekao je predsednik Organizacionog odbora Simpozijuma prof. dr Radovan Pejanović.

Da je cilj održavanja Simpozijuma, povratak tematici pivarstva i hmeljarstva sa naučno-stručnog aspekta, istakao je i predsednik Naučnog odbora prof. dr Jan Kišgeci.
„ Nekada smo imali oko 9.000 hektara hmelja, pa smo posle globalizacije u pivarstvu, došli na niske grane i ostali bez hmelja. Želimo i sa agronomskog, ekonomskog i naravno tehnološkog aspekta unapredimo nauku o pivu i hmelju, izvozu hmelja“, rekao je prof. dr Kišgeci.

Koliko je manifestacija „Dani piva“ značajna za Grad Zrenjanin, govori i podatak da je poseti i preko 500.000 posetilaca. Isto tako, ova brojka pokazuje da je iz godine u godinu, program sve bogatiji, a samim tim i privlačniji posetiocima.
„Grad Zrenjanin je na turističkoj mapi, ali i na privrednoj. Želimo ponovo da pokrenemo proizvodnju u našem gradu, imamo zainteresovanih kompanija, ali i da pomognemo razvoju pivarstva u Srbiji upravo u domenu malih pivara“, naglasio je pomoćnik gradonačelnika Grada Zrenjanina Duško Radišić.

Manifestacija „Dani piva“ u Zrenjaninu ove godine održaće se 32. put, od 28. do 30. avgusta 2017. godine.

„Ovo je izuzetno važna manifestacija, nama je to krovna i krunska manifestacija kojom mi zaokružujemo kompletnu turističku ponudu Grada Zrenjanina, to je privredno, turistički, kulturni, sportski, zabavni program na najvišem mogućem nivou“, rekao je direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina.

„Dani piva“ održavaju se pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, a u organizaciji Naučnog društva agrarnih ekonomista Balkana i suorganizaciji VTŠSS Zrenjanin, Fakulteta za hotelijerstvo i turizam-Vrnjačka Banja, Razvojne Akademije poljoprivrede Srbije (RAPS) i lista „Poljoprivrednik“.