banner-image

Šabac sprovodi jedinstvenu akciju potpune decentralizacije

Skupština grada Šapca u junu je usvojila Odluku o pravu prigradskih i seoskih mesnih zajednica na prenos sredstava od poreza na imovinu, a nedavno je, kako se navodi na zvaničnom sajtu grada, na adrese svih mesnih zajednica poslato uputstvo za primenu ove Odluke.

Prema rečima Jelene Jekić, načelnice Gradske uprave grada Šapca, uputstvo je praktično prvi korak u ovoj jedinstvenoj akciji stvaranja potpune decentralizacije.

Svaka mesna zajednica uz uputstvo dobija i informaciju o tačnom iznosu sredstava koji ima na raspolaganju, a o trošenju tog novca građani će glasati na referendumima.

I ne samo glasati, meštani prigradskih i seoskih mesnih zajednica će imati i mogućnost da predlože projekte za koje smatraju da ih je potrebno realizovati u mestima u kojima žive.

Finansijska autonomija i samostalnost odlučivanja će omogućiti stanovnicima seoskih i prigradskih mesnih zajednica da na potpuno nov i sveobuhvatan način odrede prioritete i usmere sredstva u njihovu realizaciju, stvarajući uslove za jačanje lokalne infrastrukture, rešavanje socijalnih problema, poboljšanje obrazovanja, kulture i ukupnog socijalno-ekonomskog prosperiteta, rekla je Jelena Jekić i dodala da je ovo pionirski poduhvat u Srbiji.