banner-image

Srbija uvela rigorozne kontrole proizvoda iz Hrvatske

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da Srbija povodom uvećanih hrvatskih taksi za srpsku robu sprovodi svoje mere u cilju zaštite države. On je govoreći za list „Blic“ rekao da dok hrvatska strana ne promeni svoju odluku o uvećanim nametima za srpsko voće i povrće sprovodiće se mere čiji je zadatak zaštita naše države.r

Prema saznanjima Blica, Srbija je od petka, pored voća i povrća, rigoroznim kontrolama podvrgla i sve druge proizvode iz Hrvatske, a procedura laboratorijskog ispitivanja traje 30 dana.

Kako se navodi, Uprava carina je dobila zadatak da pored fitosanitarnih i veterinarskih provera radi i laboratorijske analize svih proizvoda, pa je zbog dužine okončanja njihovih provera, a to je mesec dana, izvesno da mnogi proizvodi neće završiti na rafovima, već će propasti.

List piše da je to odgovor srpskih vlasti na odluku hrvatskog ministarstva poljoprivrede koje je 15. jula povećalo uvoznu taksu za 22 puta na voće i povrće koje dolazi iz zemalja koje nisu članice EU.

Navodi se i da će se ovaj scenario primenjivati sve dok se ne oglasi Evropska komisija, odnosno ne suspenduje hrvatska meru, koja je suprotna Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Kako navodi izvor lista, Uprava carina dobila je nalog pre 10 dana da ovakvim merama podvrgne voće i povrće hrvatskog porekla i već je mnogo hrvatskog voća i povrća propalo jer nije u stanju da izdrži dužinu inspekcijske i laboratorijske procedure.

„Od juče je nalog da se rigoroznim veterinarskim, fitosanitarnim i laboratorijskim analizama podvrgnu svi hrvatski proizvodi. Reč je o mesu, mleku, sladoledu i drugim namirnicama. Dakle, nema ulaza u Srbiju dok se sve te analize ne obave“, objašnjava sagovornik „Blica“ iz Uprave carina i dodaje da one traju 30 dana i da toliko neće biti u prometu hrvatske robe.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izrazila je uverenje da će Evropska komisija (EK) reagovati, ukoliko Hrvatska naredne nedelje ne bude rešila problem koji je sama izazvala povećanjem taksi na uvoz robe iz zemalja regiona.

Brnabić je odbacila tvrdnje hrvatskih zvaničnika da je ta zemlja samo prilagodila svoje takse onima iz drugih zemalja EU, ukazujući na to da je uvela taksu u visini od 270 evra po biljnoj vrsti, dok je prosek u EU između 22 i 23 evra.

Ministar trgovine,turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da još nema formalnog odgovora Evropske komisije na žalbu Srbije povodom mera Hrvatske na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije, ali na osnovu neformalnih informacija Brisel smatra da se radi o kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ljajića, smatra da su to diskriminatorske mere uperene protiv svih zemalja u regionu. Najavio je i da će se u ponedeljak u Sarajevu održati sastanak ministara zemalja u okruženju sa koga će se uputiti zahtev Vladi Hrvatske. Ukoliko ne dođe do promene, kako je najavio, sve zemlje će preduzeti kontra mere.