banner-image

Drugi konkurs za hladnjače i sušare – bespovratno 22 miliona

Poljoprivrednici, odnosno fizička i pravna lica čije se gazdinstvo nalazi u aktivnom statusu, u Vojvodini mogu da konkurišu na Drugi konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u opremu za hladnjače, mašine, opremu za preradu uljarica i sušare za aromatično, začinsko i lekovito bilje.

Cilj ovog konkursa koji je raspisao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je podizanje tehničko-tehnološke opremljenosti poljoprivrednih gazdinstava dodelom bespovratnih sredstava za opremanje hladnjača manjeg kapaciteta za sakupljanje i skladištenje voća i povrća i pripremu voća i povrća za tržište, nabavku mašina za pripremu, pranje, poliranje, čišćenje, sortiranje i pakovanje voća i povrća, nabavku paleta za skladištenje proizvoda, opremanje sušara za aromatično, začinsko i lekovito bilje i opreme za preradu uljarica.

Ukupan iznos bespovratnih sredstava koji se dodeljuje po konkursu iznosi do 22.000.000,00 dinara. Bespovratna sredstva za podršku investicija po ovom konkursu utvrđuju se u iznosu do 50 odsto od vrednosti ukupno prihvatljivih troškova investicije, odnosno vrednosti opreme. Prilikom obračuna, uzima se vrednost investicije bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Za podnosioce prijava fizička lica i preduzetnike čija je investicija na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, kao i lica mlađa od 40 godina i žene bespovratna sredstva po ovom konkursu utvrđuju se u iznosu do 60 odsto od ukupno prihvatljivih troškova investicije.

Prilikom razmatranja podnetih prijava za ostvarivanje bespovratnih sredstava, priznavaće se samo investicije realizovane nakon 01.01.2017. godine, kao i oprema kupljena nakon tog datuma, što mora biti dokumentovano računima sa specifikacijom opreme, otpremnicama, izvodima iz banke, garantnim listovima i carinskim deklaracijama.

Ukoliko je reč o opremi iz uvoza, mora biti potpkrepljeno i drugim dokazima koji nose datum nakon 01.01.2017. godine.
Maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi ne može biti veći od 5.500.000,00 dinara. Minimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi je 100.000,00 dinara, a razmatraće se samo prijave čija je vrednost investicije 200.000,00 dinara ili veća od toga.

Konkurs je otvoren do utroška sredstava, najkasnije do 15.09.2017. godine.
Kompletan tekst konkursa može se pogledati ovde.