banner-image

Počinje izgradnja sistema za navodnjavanje iz arapskog kredita

U Vojvodini počinje izgradnja četiri sistema za navodnjavanje, od  ukupno 11 predviđenih u čitavoj zemlji, koji će se finansirati kreditom od 100 miliona dolara koji je Srbija uzela od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), izjavila je danas vršilac dužnosti direktora Republičke direkcije za vode Nataša Milić.  

Radovi će početi u narednim danima i trajaće od sedam do 12 meseci, rekla je Milićeva Radio televiziji Srbije.

„Ovim sistemom će biti pokriveno više od 20.000 hektara zemlje“, kazala je Milićeva i dodala da će prva faza navodnjavanja u centralnoj Srbiji uključiti tri projekta – u Mačvi, Čačku i u Pančevačkom ritu.

Kako je objasnila, prva faza podrazumeva dovođenje vode do kompleksa koji se navodnjava, a naredne dve faze će omogućiti i da krajnji korisnik dođe do vode.

Država planira da u narednom periodu prilagođavanjem zakona omogući da navodnjavanje bude dostupno i malim proizvođačima, a ne samo velikim kompanijama koje sebi to mogu da priušte, rekla je Milićeva.

U prvoj fazi izgradnje sistema za navodnjavanje koristi se trećina sredstava iz kredita koje su odobrili UAE pre dve i po godine po godišnjoj kamatnoj stopi od jedan odsto, ali su aktivnosti na izradi nove projektne dokumentacije odmakle i očekuje se da sledeće godine bude povučena nova tranša kredita.

Agenciji Beta je u Ministarstvu poljoprivrede rečeno da će u Vojvodini radovi najpre početi na dvonamenskim sistemima Jankov Most (Zrenjanin), Itebej i Međa (Žitište) i Rečej (Kula).

Resorni ministar Branislav Nedimović ranije je kazao da su u pripremi još tri projekta izradnje sistema za navodnjavanje na prostoru centralne Srbije.

Precizirao je da bi radovi na sistemu između Save i Drine trebalo da počnu do kraja godine, dok bi u 2018. počela druga faza projekta, koja će obuhvatiti prostor oko Čačka, dok će treći sistem biti oko Smederava i Aleksinca.

Kako je objasnio, radi se o kanalima koji su ranije služili isključivo za odvodnjavanje, a sada se stavljaju velike pumpe koje će prepumpavati vodu ili iz kanala Dunav-Tisa-Dunav ili iz okolnih reka kada je suša i nema vode, pa će poljoprivredni proizvođači moći da iz tih kanala navodnjavanju njive.

(Agencije)