banner-image

Veliko navodnjavanje poluistinama – paori će se načekati vode

Da bi ste se uverili kakvi su naprednjaci i Aleksandar Vučić šibicari i prevaranti, evo vam primera s gromoglasnim najavljivanjem sistema za navodnjavanje od arapskih para. Pet godina ga najavljuju i ništa nisu uradili. Sad kada je katastrofalana suša napravila šetetu od preko milijardu evra (samo kukuruz je na gubitku od preko 530 miliona evra), oni bez trunke srama ne pričaju o nadoknadi štete već opet o zalivnim sistemima koje će početi da grade čim suša prođe i rod bude desetkovan.

I dobro. Bolje ikad nego nikada. Da im se pređe preko lagarija. Da im zaboravimo da zajam pet godina najavljuju. Da zaboravimo da je kredit i odobren pre dve i po godine, ali oni i dalje šibicare i prećutkuju suštinu. Ne lažu već govore poluistinu da bi pokazali onima koji pojma nemaju kako rešavaju problem suše i kako brinu o paorima i poljoprivredi.

Sistemi za navodnjavanje koji će biti izgrađeni od arapskih para uopšte u ovoj prvoj fazi izgradnje nisu namenjeni da navodnjavaju paorske njive, to jest male posede već isključivo da se „voda dovede“ do velikih kompleksa i kompanija, to jest onih arapskih i tajkunskih. Tačnije, do poljoprivrednih kombinata i oranica koje su kupili stranci u državi koja namerava da zabrani prodaju zemlje strancima. Majstori.

Dakle da ponovimo. Ovaj sistem koji se hitno gradi posle pet godina čekanja i posle katastrofalne suša uopšte neće biti namenjen paorima kada bude završen. Doći će na red paori, ali tek kada se završi ovaj prvi posao.

Ako laže koza ne laže rog.

Prema trvdnjama iz Republičke direkcije za vode narednih dana počeće radovi na izgradnji četiri sistema za navodnjavanje u Vojvodini iz kredita UAE, kojim će biti pokriveno više od 20.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u pokrajini. Prema popdacima države i Ministarstva poljoprivrede, radovi u Vojvodini će trajati od sedam do 12 meseci.

Izgradnja sistema za navodnjavanje u Srbiji, kojih će u Vojvodini biti 11, finansiraju se kreditom od oko 100 miliona dolara koji je od UAE Srbija uzela pre dve i po godine po kamatnoj stopi od jedan odsto na godišnjem nivou. 

Na pitanje da li će poljoprivrednicima biti lako da vodu od sistema dovedu do svojih njiva, u Direkciji za vode su objasnili  da prva faza podrazumeva dovođenje vode do kompleksa koji će se navodnjavati. 

U prvoj fazi izgradnje sistema za navodnjavanje koristi se trećina sredstava i kredita koje su odobrili UAE, ali su aktivnosti na izradi nove projektne dokumentacije odmakle, rekli su u Upravi  i obećali  da očekuje da sledeće godine bude povučena nova tranša kredita.

Pošto uglavnom velike kompanije mogu da priušte sebi velike sisteme, u Upravi su rekli da će u narednom periodu zakonodavne aktivnosti omogućiti da navodnjavanje bude dostupno i malim proizvodačima.

Na kraju krajeva, ne treba biti veliki mudrac pa zaključiti da će tek za 12 meseci biti završen ovaj prvi deo projekta i to za velika imanja te da se paorske njive ni sledeće godine zalivati neće od arapskog zajma. Ne treba zaboraviti i da u Vojvodini nema 20.000 hektara već 1,5 milion hektara koji čeka zalivanje.

Milovan Lukić