banner-image

Štrajk u Karneksu: Ne želimo da protestujemo za direktore i menadžere

Sindikat Radnički Karneks Sloga koji predstavlja 25 odsto zaposlenih u u kompaniji Karneks u Vrbasu, povodom odluke sindikata Nezavisnost i Samostalnog sindikata u toj industriji mesa o stupanju u generalni štrajk, zakazan za 15. avgust, reagovao je saopštenjem.

Oni su naveli da ne žele da štrajkuju i troše energiju za direktore i menadžere koji već imaju enormne plate i naveli su da bi se eventualno priključili štrajku  borbae za radnike, one koji najviše rade i nose proizvodnju Karneksa.

 „Stava smo da je glavni zahtev štrajkačkog odbora ova dva sindikata o linearnom povećanju zarada od 11,3 odsto za većinu zaposlenih u Karneksu loš, budući da je poslodavac ranije zvanično obavestio sve sindikate da će sa svojim predlogom povećanja zarada izaći 15. septembra“, navodi ovaj sindikat.

Njihov zahtev je, kako navode, konkretan, a to je: povećanje zarada u neto iznosu  za radnike sa srednjom i nižom stručnom spremom, od 5000 do 8000 dinara, što su i izneli na održanim sastancima početkom meseca ove godine sa poslodavcem i štrajkačkim odborom.

 „Pored toga, mi od poslodavca tražimo i reviziju izmenjenih ugovora o radu kod zaposlenih koji su oštećeni nakon donošenja Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova, jer je velikom broju njih umanjen socijalno ekonomski položaj. Zahtevamo i omogućavanje prava na korišćenje godišnjih odmora u skladu sa zakonom i plaćanje prekovremenih sati“, naveli su.

Oni kažu i da sindikat Radnički Karneks Sloga štiti prava 781 radnika, mahom izvršilaca na najprofitabilnijim po kompaniju i radno najtežim mestima, koji su uz to i socijalno najugroženija kategorija zaposlenih u Karneksu.

Bilo bi totalno kontraproduktivno i antiradnički podržati sadašnji zahtev štrajkačkog odbora o linearnom povećanju zarada, posebno nakon lošeg iskustva u kragujevačkom Fijatu gde su sindikati iz njihove centrale vodili sada dokazano fingirani štrajk koji se završio totalnim fijaskom za kragujevačke radnike.

(Nova ekonomija)