banner-image

Ulje kvalitetno, kafa problematična

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je rezultate kontrole kvaliteta kafe, biljnih ulja i margarina koje u sklopu redovnih aktivnosti sprovode  poljoprivredni inspektori. Ukupno je ispitano 30 uzoraka proizvoda od kafe i 20 uzoraka biljnih ulja i margarina.

Kod biljnih ulja i margarina samo jedan uzorak nije odgovarao propisima i to zbog sitnih slova na deklaraciji.

Kod ispitivanih proizvoda od kafe, deklaracija nije odgovarala u 9 slučajeva, a u jednom slučaju je utvrđeno nedozvoljeno prisustvo surogata u mešavini pržene kafe.

U istom periodu obavljena je kontrola 65 objekata koji se bave proizvodnjom proizvoda od kafe. Tom prilikom utvrđeno je  da u četiri slučaja nisu bile sprovedene neophodne mere i uslovi higijene u skladu s namenom i važećim propisima. U 12 subjekata, kako je utvrđeno, nije uspostavljen sistem i procedure koje se odnose na sledljivost, a u 25  slučajeva nije uspostavljen sistem za osiguranje bezbednosti hrane po principima HACCP. U 13 objekata nije bilo upisano u Centralni registar, a 14 nije imalo usklađenu deklaraciju sa propisima.

Nakon sprovedenog  planiranog monitoringa bezbednosti i kvaliteta biljnih ulja i margarina, kao i proizvoda od kafe može se zaključiti da se na tržištu  nalaze bezbedna i kvalitetna biljna ulja i margarini dok je utvrđena nepravilnost kod proizvoda od kafe koji u nekim slučajevima  nisu dobro deklarisani, a u jednom slučaju je utvrđen slučaj obmane potrošača gde je u mlevenoj prženoj kafi potvrđen surogat.

U svim slučajevima utvrđenih nepravilnosti podnete su zakonom predviđene mere.