banner-image

U Pančevu, Sremskoj Mitrovici i Šapcu 17 hektara nelegalnog duvana

Policija u saradnji sa Upravom za duvan, Upravom carine, Poreskom upravom i Bezbednosno-informativnom agencijom u akciji koja je sprovedena na teritoriji Pančeva, Sremske Mitrovice i Šapca otkrili su parcele sa ilegalnim zasadima duvana, površine od oko 17 hektara, što je jednako 34 tone prinosa osušenog duvana.

Protiv osam osoba podnete su krivične prijave za nedozvoljenu proizvodnju, a protiv četiri osobe podnete su prekršajne prijave. 

Procenjeno je da bi šteta koja bi mogla da bude naneta budžetu Srbije, da su se od uništenog duvana napravile cigarete, na ime akciza i PDV-a, iznosila oko tri miliona evra. Naime, vrednost sušenog rezanog duvana na crnom tržištu iznosi oko devet evra po kilogramu, te bi korist koju bi imali nelegalni proizvođači bila oko 300.000 evra. 

Nelegalni zasado duvana otkriveni su snimanjem terena specijalnim kamerama sa satelita, koje detektuju specifičan hlorofil koji ispušta biljka duvan. U ovoj akciji je u saradnji sa fitosanitarnom inspekcijom uništeno oko 34 tone nelegalno zasađenog duvana, što odgovara ukupnoj količini sušenog duvana koja je zaplenjena za prvih šest meseci ove godine. 

Prošle godine je otkriveno 311.000 švercovanih boksova cigareta u odnosu na 72.000 boksova u 2015. Takođe, zabeleženo je povećanje od 42 odsto što se tiče zaplena sušenog duvana, odnosno otkrivena je 101 tona u odnosu na 71 tonu u 2015. 

(021)