banner-image

Izmene Zakona o zemljištu po hitnoj proceduri

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je da će izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje bi trebalo da strancima ograniče kupovinu srpskih oranica, biti usvojene do 1. septembra po hitnoj proceduri.

Nacrt zakona, koji bi trebalo da onemogući potpunu liberalizaciju trgovine zemljištem dogovorenu Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, prošao je Vladu Srbije, a ovih dana očekuje se zakazivanje skupštinske sednice, rečeno je genciji Beta u Ministarstvu poljoprivrede.

Javne rasprave o zakonu nije bilo, ali u Ministarstvu poljoprivrede ističu da već godinu dana sarađuju sa različitim poljoprivrednim organizacijama, koje su, kako navode, zadovoljne predloženim izmenama.

Svi detalji novog zakona još nisu poznati, ali kako je ranije potvrđeno, glavne izmene su što će strancima biti omogućeno da kupe do dva hektara poljoprivrednog zemljišta i to pod uslovom da imaju prebivalište u Srbiji najmanje deset godina, kao i da budu upisani u registar aktivnih poljoprivrednih gazdinstava.

Zakon bi trebalo da stupi na snagu pre 1. septembra, kada po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju počinje primena odredbi koje izjednačavaju prava građana Srbije i Evropske unije pri kupovini srpskog poljoprivrednog zemljišta.

Srbija je potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2008. postala jedina zemlja koja je u postupku pregovora o pridruživanju EU prihvatila obavezu da liberalizuje tržište poljoprivrednog zemljišta pre nego što postane punopravna članica, dok su se druge zemlje poput Poljske, Hrvatske, Mađarske u pregovorima izborile za višegodišnju zabranu prodaje zemlje strancima i nakon ulaska u Uniju.

(RTS)