banner-image

Ljude i životinje na Pešteru mori žeđ

Stanovnici Pešterskog sla Crvsko uputlili su molbu Opštini Sjenica, Vladi Srbije i Vojsci od kojih traže pomoć. Na ovom delu Peštera, a posebno u ovom selu, kako su istakli, situacija je katastrofalna i svih ovih dana, dok je živa u termometru dosezala i do 40. podeoka, nisu imali ni kapi vode. Snalaze se i donose vodu sa udaljenih i „divljih“ (neispravnih) bunara, ali su i oni presahli, pa hiljadama ovaca i goveda od žeđi preti pomor, a ugroženi su i ljudi.

Na ovaj apel žitelja žednog pešterskog sela Crvsko, udaljenog od Sjenice oko 40 kilometara, upućen ovog vikenda na mnoge adrese u Sjenici i Beogradu još nema odgovora. Nema ni pomoći, makar u cisternama sa vodom, pa se situacija iz sata u sat pogoršava… Meštani nameravaju da se danas okupe pred opštinom Sjenica da ukažu na neodrživu situaciju sa vodom i traže pomoć.

Ugroženo je tridesetak domaćinstava u Crvskom, svi su bukvalno žedni i ako hitno ne budu napojeni, uginuće više od 1.500 ovaca i 500 grla krupne stoke kaže Radojica Jelić, domaćin iz Crvskog.

Bio sam na terenu, kaže, ni čaše vode nema da se popije, najugroženije je selo Crvsko, ali vode nama ni u Boljarima, na planini Giljevi, i drugim pešterskim selima.

Stočari su očajni, jer još nismo našli načina da im pomognemo – kaže zamenik predsednika opštine Sjenica Mića Kaličanin i naglašava da Sjenica nema nijednu cisternu za vodu, a problem je i što ona lošim seoskim putevima mora da pređe i po 40-50 kilometara.

Zbog dotrajalog Peršterskog vodovoda, dugog 35 kilometara, mnoga sela na Pešteru leti i zimi „crkavaju“ od žeđi… Ove godine konačno je počela rekonstrukcija ove vodovodne „žile kucavice“ koja će koštati oko sedam miliona evra… Do sada je rekonstruisano samo 600 metara, kompletna rekonstrukcija trebalo bi da se završi do 2022. godine, do tada, žednim Peštercima je potrebna stalna pomoć.
(Glas Zapadne Srbije)