banner-image

Otkupljivači za soju daju 340 do 350 evra po toni, za suncokret 34 dinara

Za soju ovogodišnjeg roda otkupljivači, prema saznanjima Agrosmarta, nude 340 evra po toni. Poljoprivrednici očekuju višu cenu ali trenutna situacija na terenu je takva da većina kompanija koje se bave otkupom soje ostaje kod 340 evra, dok su samo pojedini spremni da ovogodišnje zrno plate 350 evra.

U prilog našim ratarima ne idu ni cene soje na svetskom tržištu – one su niže nego kod nas, s tendencijom pada. Tako je na primer na berzi u Čikagu septembarski fjučers za soju lanjskog roda 338 dolara po toni, dok je u Mineapolisu 316 dolara.

Cena suncokreta u prethodnih nekoliko dana, otkako je žetva krenula, variraju. Recimo, prekjuče je većina otkupljivača davala za kilogram 36 dinara s PDV-om kao akontnu cenu, da bi juče i danas neki od njih (kompanije na severu Bačke) spustile otkupnu cenu na 34 dinara s PDV-om.

Podsetimo, u ovo doba prošle godine otkupljivači su davali 35 dinara za kilogram suncokreta.

Žetva suncokreta u punom je jeku, a sve su prilike da ratari, a i otkupljivači i prerađivači mogu da odahnu jer prinos neće biti umanjen zbog suše u značajnijoj meri. Suncokret je prošao mnogo bolje nego soja, kukuruz i šećerna repa. Posle prvih slabijih otkosa prinos je povećan. Manji je nego lane ali je suncokreta zasejano više pa će veća količina “ispeglati” pad prinosa.

S. G.