banner-image

Protest malinara sutra u Ivanjici

Asocijacija malinara Srbije sutra će organizovati protest u Ivanjici zbog niskih otkupnih cena malina koje su od 120 do 157 dinara, iako su izvozne cene tog voća od dva do 3,8 evra po kilogramu, rekao je danas predsednik tog udruženja Dobrivoje Radović.

On je rekao da će se na protestu okupiti proizvođači malina i kupina iz Ivanjice, Arilja, Prijepolja, Užica, Dragačeva i drugih gradova gde se pretežno uzgaja malina i kupina, kao i predstavnici drugih krajeva Srbije.

– Tražimo da otkupljivači malina i kupina povećavaju otkupne cene tog voća u skladu sa cenama po kojima izvoze tu robu, kako je i dogovoreno na poslednjem sastanku sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem – rekao je Radović i dodao je otkupna cene kupine do 50 dinara po kilogramu, a prozvođači tvrde da im troškove pokriva samo cena veća od 100 dinara.

Drugi zahtev proizvođača malina i kupina je da ih primi predsednik države Aleksandar Vučić iako je on, kako je rekao Radović, već odgovorio da nije nadležan za cene malina.

Dodao je da je zahtev proizvođača malina i kupina i da predsednik Srbije odloži donošenje zakona o plaćanju doprinosa za penzijsko osiguranje sezonskim radnicima.

– U najgoroj godini u poljoprivredi država hoće da poljoprivrednim proizvođačima nametne na leđa još jednu obavezu, a to je da sezonskim radnicima plaćamo doprinos za penzijsko osiguranje – rekao je Radović.

Zahtev Asocijacije malinara Srbije je da se donošenje tog zakona odloži dok se ne obezbede uslovi među kojima je zaštita proizvoda po poreklu i dok tržište ne obezbedi odgovarajuće cene malina i kupina.

Radović je dodao da će Upravni odbor Asocijacije doneti odluku o seriji protesta po gradovima Srbije.

(Blic)