banner-image

U toku je nezavisna revizija za IPARD

Nezavisan evropski spoljni revizor je 14. avgusta započeo drugu spoljnu reviziju srpskih struktura za sprovođenje instrumenta za pretpristupnu pomoć u oblasti „Poljoprivreda i ruralni razvoj“ – IPARD. Mišljenje revizora se očekuje u septembru. 

Ono je preduslov za ponovno podnošenje zahteva Evropskoj komisiji za prenos upravljačkih i kontrolnih ovlašćenja (akreditaciju).

Nakon ponovnog podnošenja dokumentacije za akreditaciju, revizori Generalnog direktorata Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI) će posetiti Srbiju do kraja godine kako bi utvrdili da li sa Srbijom može da se zaključi Finansijski ugovor o IPARD programu, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

Revizije koje su spoljni revizor i DG AGRI sproveli tokom 2015. i 2016. utvrdile su Srbija tada još nije bila spremna za primenu IPARD programa. Od tada su domaći i organi EU tesno sarađivali na rešavanju svih zaključaka revizije.

Grantovi iz IPARD programa će doneti direktnu korist srpskim poljoprivrednicima, privrednim društvima i ruralnim zajednicama.

Za IPARD u Srbiji je izdvojeno 175 miliona evra za period od 2014. do 2020. i to u godišnjim tranšama u vidu bespovratne pomoći (grantova). Procenjuje se da će 175 miliona evra vredne bespovratne pomoći iz IPARD-a dovesti do ukupne investicije u poljoprivredu od oko 400 miliona evra. 

Kandidati za dobijanje bespovratnih sredstava će moći da iskoriste ta sredstva za do 70 odsto opravdanih troškova.

Nadležni organi u Srbiji trenutno rade na pripremi sistema upravljanja i kontrole za sprovođenje IPARD programa.

Vlasti u Srbiji su odabrale šest glavnih mera koje će se podržavati grantovima EU:

– Investicije u poljoprivredna gazdinstva proizvođača mleka, mesa, voća i povrća i drugih useva

– Investicije u preradu i plasman poljoprivrednih proizvoda za mikro, mala i srednja preduzeća koja se bave preradom mleka, mesa, voća i povrća;

– Organska poljoprivreda;

– Lokalni razvoj u ruralnim sredinama od strane lokalnih akcionih grupa (naročito javno-

privatnih partnerstava);

– Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i poslovni razvoj za privatne objekte seoskog turizma;

– Tehnička pomoć.

(Nova ekonomija)