banner-image

Organska farma otvorila vrata za goste

Juče je na Bio salašu Idei nedaleko od Temerina održan Dan otvorene farme i tom prilikom posetioci su mogli da na licu mesta vide kako funkcioniše jedno organsko imanje i po povoljnim cenama kupe proizvode. Ovaj događaj organizovala je Zelena mreža Vojvodine u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ, a u okviru njega predstavila su se i ženska udruženja okupljena u Ženskoj ruralnoj mreži Vojvodine, udruženja iz Zlatiborskog okruga i Priboja. Žene iz ovih udruženja posetiocima su ponudile svoj proizvode: rukotvorine, ukusne prerađevine, kolače, prirodne preparate i slično.

Dan otvorene farme je inače model koji se uveliko primenjuje u svetu i podrazumeva da kupci sami beru ili kupuju tek ubrane proizvode i na taj način dolaze do sveže i jeftinije hrane. U skladu sa filozofijom organske proizvodnje oni na ovaj način imaju priliku da se upoznaju sa onima koji hranu proizvode i vide gde i na koji način se ona proizvodi.

Ovoga puta imali su priliku da probaju ili kupe oko 70 sorti paradajza, bamiju, beli patlidžan i drugo povrće po kojem je ovaj salaš poznat. Takođe i da se upoznaju sa ženama iz ruralnih sredina koje se u okviru svojih udruženja bore za opstanak sela i unapređenje kvaliteta života u njima.
Za sve one koji su želeli da posete ovo imanje bio je organizovan besplatan prevoz i ručak.
(Poljoprivrrednik)