banner-image

Skoro milion dinara za promociju Srbije za domaćina Apimondije

Javnosti je već poznato da je SPOS podneo kandidaturu za domaćina Kongresa Svetske pčelarske federacije Apimondija u Beogradu 2021. godine. Kandidaturu je, kako prenosi sajt SPOS, podržala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ministarstvo poljoprivrede je svojevremeno raspisalo Konkurs za sufinansiranje projekata udruženja u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, a koji su od javnog interesa u 2017. godini, a Odlukom o izboru projekata, SPOS-ov projekata kandidature Srbije za domaćina svetskog kongresa pčelarstva „Apimondija“ podržan sa 992.000 dinara.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović će i lično prisustvovati prezentaciji SPOS-a i Srbije koja će biti održana u Istanbulu 3. oktobra 2017. godine na Generalnoj skupštini Apimondije, kada će se i glasati za domaćina Kongresa Apimondije 2021. godine. 

Ova sredstva omogućiće da se, zajedno sa sredstvima Kongresnog biroa Srbije i SPOS-a, dostojno pokriju svi troškovei koje kandidatura podrazumeva, i Srbija i SPOS predstave na pravi način u Istanbulu na Kongresu Apimondije, sa nadom da će delegati pčelarskih saveza svih zemalja sveta, prepoznati sve prednosti koje Srbija ima za organizaciju svetskog Kongresa pčelarstva!

U SPOS-u procenjuju da bi dobijanje domaćinstva ovog Kongresa preporodilo srpsko pčelarstvo, u privrednom i marketinškom smislu. Ako se čak i ne uspe u tome, kako zaključuju, kompletna prezentacija Srbije koju SPOS sprovodi, svakako će izuzetno doprineti daljoj promociji srpskog pčelarstva, koje već ima značajnu reputaciju u svetu koje je steklo poslednjih godina, a sada će ta reputacija biti značajno poboljšana.