banner-image

Ovi nas pošteno zaje…

Ovo se više i ne može drugačije shvatiti nego kao preterana zezancija. Ovi nas zajebavaju. Ispiranje mozgova. Po hitnom postupku raspravljaju o zemljištu, a ne o suši. Po hitnom postupku skupština zaseda o kretenskom zakonu koji je mogao biti usvojen pre deset godina, pre pet godina, pre godinu dana, i ništa se promenilo ne bi. Ono na šta smo upozoravali se i desilo. Genijalni zakon će biti donesen, stranci neće moći da kupe dva hektara u Srbiji ali ako osnuju firme moći će da kupe stotine hiljada hektara.

Dakle, fenomenalna propaganda. Jedino je nov čuveni borac za Vojvodinu koji živi od nedostatka dokaza. Nenad Čanak. On podrža zakon. Vikao Čanak “Vućiću pederu” ili ne, sve je jasno. Još jedna lakrdija će uskoro biti okončana, a korist za srpsku i vojvođansku poljoprivredu biće nikakva.

Pročitajte samo šta kaže vajni nam ministar poljoprivrede. Ko ima išta u glavi biće mu jasno.

Kad neko osnuje firmu u Srbiju, ona automatski postaje domaća firma i ima sva prava kao i domaće firme, kaže ministar poljoprivrede.

Ministar ponavlja da izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje će otežati strancima kupovinu domaćih oranica, u potpunosti štite interese građana Srbije, ali i zemljište kao prirodni resurs.

„Mi smo ovim izmenama zakona otvorili pristup građanima EU našem zemljištu, što smo dužni prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ali smo dali i stroge uslove pod kojima to može da se sprovrede“, rekao je Nedimović novinarima. 

Pre svega, kako je kazao, građani EU su ograničeni u pogledu površina poljoprivrednog zemljišta koje mogu da dobiju i vremena koje moraju da provedu u Srbiji da bi postali vlasnici zemljišta. 

Prema njegovim rečima, kritičari izmene Zakona o poljoprivednom zemljištu mešaju pravo svojine i pravo zakupa i neosnovano kritikuju državu da nije u dovoljnoj meri zaštitila poljoprivredno zemljište od mogućnosti da ga kupuju strane kompanije nakon loše ispregovaranog SSP-a.

-Kad neko osnuje firmu u Srbiju, ona automatski postaje domaća firma i ima sva prava kao i domaće firme, dok se prava stranih pravnih lica regulišu me|udržavnim sporazumima, objasnio je ministar.

Ovom izjavom otkrio je dva stvari. Prva je da nema pojma o čemu priča ili da prosipa tuđu pamet. A ta pamet je van svake pameti. Drugi deo izjave je otkrio sve. Zabrana da stanac kao pojedinac kupuje zemlju u Srbiji doneta je isključivo da bi se jeftinom propagandom prikrilo sramno dvanje strancima desetine hiljada hektara u zakup na 30 godina. Da stvar bude maloumnija, oni uopšte nisu zabranili strancima da kupuju njive u Srbiji. Tačnije, nisu zabranili onima koji imaju gomile para i koji već kupuju poljoprivredna preduzeća po našoj zemlji.

Stalno zaboravljaju jednu važnu stvar. Po našim zakonima onaj ko ima firmu može da kupuje njive i od seljaka i da uvećava svoj posed. Prosto. sada poljoprivredno zemljište u Srbiji poseduju i firme iz Amerike, Irske, Hrvatske, tu su i Arapi, svi oni naravno kao domaća pravna lica, da se Vlasi ne dosete. Međutim, zakon njima ne zabranjuje da kupuju oranice od seljaka i tako uvećavaju svoje posede.

Dakle, tvrde ovi naši genijalci, Al Dahra pošto se registrovala u Srbiji neće uzeti naše njive i odneti ih u Ujedinjene Arapske Emirate. Da nije registrovana kod nas mogla bi da spakuje na voz sve hektare koje je dobila i odnese u Arabiju. U Vojvodini bi onda ostala velika rupa. Kao što je rupa i u glavi onih koje binu brigu o srpskoj i vojvođanskoj poljoprivredi. Već decenijama. Sve je to ista družina, a priča o poljoprivrednom zemljištu u Srbiji i Vojvodini je najveća pljačka.

Od privatizacije poljoprivrednih preduzeća pa nadalje. Pljačka u kojoj su Srbija i Vojvodina izgubile stotine milona evra koje su se slile u džepove korumpiranih političara i raznoraznih kriminalaca i tajkuna.

Milovan Lukić