banner-image

Ozvaničena saradnja potencijalno vredna milijardu dolara

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministar hrane, poljoprivrede i stočarstva Republike Turske Ahmet Ešref Fakibaba potpisali su juče u Beogradu Akcioni plan u oblasti poljoprivrede za 2017. i 2018. godinu.

Dokument je potpisan nakon bilateralnog sastanka Nedimovića i Fakibabe, organizovanog uoči otvaranja tursko-srpskog Agrobiznis Foruma, na kom je učestvovalo više od 150 predstavnika turskih poljoprivrednih firmi, ali i prodajnih lanaca kao mogućih otkupljivača srpskih proizvoda.

Ministar Nedimović je izjavio da je sa turskim kolegom razgovarao o izvozu junećeg mesa i rafinisanog i sirovog suncokretovog ulja iz Srbije.

Nedimović je preneo da je na sastanku bilo reči o tri teme – postojećem sporazumu o slobodnoj trgovini u oblasti poljoprivrede i mogućnosti povećanja spoljnotrgovinske razmene, investicijama u stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo i novom usaglašavanju kvota za različite poljoprivredne proizvode u korist obe strane.

Prema rečima Nedimovića, postoji jako dobar politički okvir između dve zemlje koji je stvoren između predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana koji omogućava lakšu i efikasniju saradnju i u oblasti poljoprivrede.

Nedimović je naveo da su  razlog za organizovanje tursko-srpskog Agrobiznis Foruma i investicije u prehrambenu industriju.

„Srbija je otvorena za investicije iz Turske, jer su nam potrebna ulaganja i u prehrambenoj i u poljoprivrednoj industriji“, ukazao je ministar Nedimović.

Nedimović je dodao da Srbija u logističkom smislu može biti platforma Turskoj za EU i Rusiju, dok je Turska prolaz Srbiji ka Aziji i Bliskom istoku.

Ministar Fakibaba je poručio da su srpski investitori dobrodošli u tu zemlju.

Imamo mnogo oblasti u kojima možemo da sarađujemo. Želimo da uzajamno unapredimo uvoz i izvoz obe zemlje i treba puno i strpljivo da radimo da bi dostigli milijardu dolara izvoza, istakao je Fakibaba.

Fakibaba je zaključio da je Agrobiznis Forum u Beogradu jedan od načina za unapređenje saradnje i dostizanje zacrtanih ciljeva