banner-image

Beogradski festival organske hrane i održivog razvoja

Festival u slavu organske proizvodnje i zdravog načina života „Organic live fest“ biće održanu Beogradu u Topčierskom parku 2. i 3. septembra uz slogan „Podržimo organsko“. Manifestaciju oranizuje Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje „Serbia organika“ uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.  Proizvođači će u okviru izložbenih štandova predstaviti svoje sertifiovane organske proizvode, voće, povrće, jaja, zimnicu,  brašna, sušeno voće itd.

 Prvog dana festivala, u intervalu od  14. do 15. sati će biti organizovana interaktivna radionica sa ciljem edukacije šire javnosti o prepoznavanju organskih proizvoda i razlikovanju od konvencionalnih i lažnih organskih,  načinu proozvodnje, kontrole i sertifikacije kao o zaštiti prava potrošača organskih namirnica.

Tom prilikom će prisutnima biti podeljeni prigodni pokloni sa proizvodima – organske korpice kao i edukativni materijali.

 Ovo je prvi festival održivog razvoja u jugoistočnoj Evropi koji promoviše organsku poljoprivredu, obnovljive izvore energije, zaštitu životne sredine i generalno održivi, odnosno organski stil života.

U saradnji sa JP GSP, biće organizovan poseban prevoz do festivala i to ekološkim Organic live fest autobusom na gas, koji će 2 i 3. septembra prevoziti sugrađane od Trga Republike do Topčiderskog parka, a saobračaće na svakih pola sata u periodu od 10 do 20 časova.

Posetioci će imati priliku da probaju organsku hranu, gotove organske obroke, da provozaju hibridni automobil, da saznaju kako funkcionisu solarni sistemi i koji su najbolji ekološki i energetski efikasni materijali za gradnju.

Deca ce moći uživati u jahanju konja, igranju u lavirintu od bala slame i da nauče ponešto o zdravom načinu života.

Časovi fitnesa, joge i ostalih sportova sastavni su deo festivala.

Muzički program se odvija na jedinstvenoj Solarnoj bini koja se jednim delom napaja putem solarnih panela. Publika će uživati i u koncertima džez, klasične i rok muzike kao i u izvođenju opere.

(Agrosmart)