banner-image

Francuzi će se uželeti vina

Francuski vinogradari,kako pišu inostrani mediji očekuju najlošiju berbu grožđa još od kraja Drugog svetskog rata. Mraz u aprilu koji je pogodio vinograde desetkovao je rod, mada se  zbog toplog leta može očekivati da će grožđe koje je opstalo biti izuzetnog kvaliteta.

Prema procenama fanscuskog ministarstva poljoprivrede vina će biti manje  za 18 odsto u odnosu na prošlu godinu kokja se smatrala najgorom u  periodu od proteklih 30 godina. Proizvodnja će biti manja za 17 odsto  u odnosu na prosek prethodnih pet godina.

Procene o prinosu date su pre početka berbe koja je trenutno u punom jeku i u proseku je poranila za dve sedmice.

Udruženi vinari u Bordou procenjuju da će ovogodišnji rod biti manji za 40 odsto. Ovi proizvođači su učinili sve da se izbore sa klimatskim nepogodama. Tako su masovno palili vatre u redovima vinove loze kako bi sprečili izmrzavanje. Međutim, topao mart podstakao je kretanje vegetacije pre vremena tako da nije bilo spasa od aprilskog mraza.

Inače, očekuje se da će doći do drastičnog smanjenja prinosa grožđa i u  Švajcarskoj, Austriji, Nemačkoj, Mađarskoj u kojima će se u proseku ubrati za 30 do 60 odsto manje grožđa.

S.K.