banner-image

Međunarodni forum organske proizvodnje u Selenči 29. septembra

Jedanaesti Forum organske proizvodnje, koji tradicionalno organizuje Centar za organsku proizvodnju Selenča, održaće se 29. septembra 2017. u Selenči, uz podršku Vlade AP Vojvodine,Vlade Kraljevine Švedske i Višegradskog fonda, a u suorganizaciji Poljoprivrednog Univerziteta u Nitri, Evropske preduzetničke mreže u Srbiji i EU Info Point Novi Sad.

Tema ovogodišnjeg foruma je „Izazovi i perspektive – kuda ide Srbija“.

Na Forum će biti predstvaljen projekat „Organic bridge“, odobren kroz program Interreg IPA prekogranična saradnja između Srbije i Hrvatske, koji realizuju Grad Valpovo, Tera tehnopolis iz Osijeka, Terras iz Subotice i Centar za organsku proizvodnju Selenča.

Centralni deo Foruma je panel diskusija na kojoj će se diskutovati, zajedno sa učesnicima Foruma, o stanju organske proizvodnje u Srbiji, podsticajima, tržišnim kretanjima, mogućnostima kroz IPARD program kao i o adekvatnom učešću u procesu evropskih integracija.

 

 

Međunarodni poslovni susreti

I ove godine značajan segment Foruma organske proizvodnje biće Međunarodni poslovni susreti AgroOrganic B2B 2017 koje Centar za organsku proizvodnju Selenča organizuje u saradnji sa Evropskom preduzetničkom mrežom i Organic mrežom. S obzirom na veliko interesovanje, očekuje se veći broj učesnika B2B susreta u odnosu na prošlu godinu, kada je 81 predstavnika iz deset zemalja uzeo učešće u susretima.

Ovo su treći po redu “bi tu bi” sastanci koji se organizuju kao deo tradicionalnog foruma o organskoj proizvodnji i jedini poslovni susreti na temu organske poljoprivrede u Evropi.

Teme ovogodišnjih Međunarodnih poslovnih susreta su proizvodnja i trgovina organskom hranom i pićem, organska semena i sadni material, zaštitna sredstva u organskoj poljoprivredi, poljoprivredne mašine i oprema,  ambalaža,  obnovljive energije, proizvodna oprema, primenjena nauka i istraživanja,  inovativne tehnologije u organskoj proizvodnji i partnerska saradnja na projektima finansiranim od strane EU.

Međunarodni poslovni susreti imaju za cilj da dodatno pomognu preduzećima da lakše i brže dođu do domaćih i ino-partnera u okviru Foruma.

Kako se prijaviti

Preduzeća koje se prijave dobijaju mogućnost da sami izaberu potencijalne partnere prema njihovim karakteristikama i iskazanom interesu za saradnju. Na osnovu ovog izbora, organizator svakom od učesnika dodeljuje spisak sastanaka, sa tačno određenim mestom, vremenom i informacijom o potencijalnim partnerom, nekoliko dana unapred.

Organizatori žele da podstaknu poslovnu saradnju izraženu kroz veći obim razmene proizvoda sa inostranstvom, kroz povezivanje proizvodnje, zajedničkih ulaganja i nastupa na trećim tržištima i sl., ali i saradnju u oblasti razmene znanja i tehnologije i posebno u unapređenju konkurentnosti kroz zajedničko učešće u nacionalnim i evropskim programima i fondovima.

Učešće na događaju je besplatno, a učesnici moraju sami sebi obezbediti troškove prevoza i smeštaja. Organizatori Foruma su na raspolaganju za asistenciju oko prijavljivanja.

Svi zainteresovani za međunarodne poslovne susrete AgroOrganicB2B mogu se prijaviti preko linka: http://agroorganic2017b2b.talkb2b.net.

Rok za prijavu je 18.09.2017, a onlajn registracija traje do 25.09.2017.

Sve informacije o prijavljivanju, međunarodnim poslovnim susretima i Forumu mogu se dobiti u Centaru za organsku proizvodnju Selenča, čija je adresa: [email protected].

Nagrada za novinare “Selenča organik”

U okviru Foruma ove godine će se prvi put dodeliti nagrada za najbolji medijski prilog o organskoj proizvodnji pod nazivom „Selenča organik“. Cilj konkursa je da promoviše proizvodnju i one koji se bave organskom proizvodnjom, kao i ulogu medija u tom procesu.

Na konkurs mogu da se prijave autori koji žive i rade na teritoriji Srbije i imaju najmanje 18 godina. Svaki učesnik (ili grupa autora) na konkurs može da pošalje jedan rad, koji je objavljen od 1. septembra 2016. do 13. septembra 2017. godine. Uz rad treba dostaviti prijavni formular koji se može preuzeti na sajtu www.organiccentar.rs i kratku biografiju autora.

O Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU

Učesnici Foruma će se upoznati i sa projektom „PeRsonalizovani javni sErvis za podršku uvođenju ZAP“ koji realizuje Insens u konzorcijumu sa jedanaest partnera kroz program H2020. Projekat će omogućiti stvaranje, dostavu i upotrebu novih usluga koje će povećati nivo transparentnosti i odgovornosti svih aktera u procesu sprovođenja ZAP.

Medijski pokrovitelj jedanaestog Foruma organske proizvodnje je portal Agrosmart https://agrosmart.net/.

Tokom Forumu održaće se projektni sastanak sa partnerima iz Bosne i Hercegovine, Slovačke, Češke, Mađarske i Moldavije u okviru projekta „Socijalna inkluzija i osnaživanje mladih kroz podršku razvoju Centra za učenje u organskoj  proizvodnji“ koji finansira Višegradski fond.