banner-image

Ministarstvo: Prvo žetva pa analiza, drugačije neodgovorno

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede danas je, povodom zahteva upućenog tom ministarstvu od strane pojedinih političkih partija da se, „prezentira“ Nacrt mera za rešavanje posledica suše, saopštilo da su odgovori na nepogode poput suše, odluke zasnovane na preciznoj analizi stanja useva tek nakon žetve.

„U tom smislu, obaveštavamo podnosioce zahteva da je žetva ključnih poljoprivrednih kultura poput kukuruza i soje, u najboljem slučaju, tek počela, te da bi zbog toga bilo krajnje nestručno i neodgovorno davati bilo kakve predloge mera na osnovu fiktivnih podataka“ rečeno je u saopštenju Ministarstva.

Kako kažu, svaki drugi način, „posebno onaj zasnovan na demagoškim odlukama i kvazi – merama za kratkotrajnu kupovinu socijalnog mira, kao što je to bio slučaj dok su te partije upravljale resorom poljoprivrede, izazvao bi ne samo puko trošenje novca građana, već bi i onemogućio Ministarstvu da završi započete projekte sistemskog rešavanja problema elementarnih nepogoda“.

Podsećaju da je zbog toga i pokrenut projekat navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta i preciziraju da će u narednih godinu dana kanalima za navodnjavanje biti pokriveno približno 50 hiljada hektara zemljišta, koji niko već više od 30 godina nije ni pomislio da započne.

„Takođe, podsećamo, i da se upravo zbog neplanskog i na bazi pukog predviđanja iracionalnog trošenja budžetskih sredstava agrar Republike Srbije i nalazi tu gde jeste. Bez obzira na pomenuti zahtev, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede svakako stoji na raspolaganju za dijalog o predlozima koji su zasnovani na iole stručnim temeljima“ navedeno je u saopštenju.

Poljoprivrednici tražili da se ova godina proglasi godinom elementarnih nepogoda

Sastanak predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa poljoprivrednicima, koji su od Vlade Srbije tražili da ovu godinu proglasi godinom elementarnih nepogoda, biće održan sledeće nedelje, kažu za Tanjug u tom ministarstvu.

Kako navode, poziv za sastanak danas je ministarstvu predao predstavnik udruženja „Pančevački ratari“ i ističu da oni kao i do sada u svakom trenutku stoje na raspolaganju poljoprivrednicima, ali je na zahtev udruženja dogovoreno da se sastanak održi sledeće nedelje.

Inače, više udruženja među kojima su i „Pančevački ratari“ saopštili su danas da su prošlog meseca tražili hitan sastanak sa premijerkom i predstavnicima ministarstva.