banner-image

Pančevački paori: Proglasiti elementarnu nepogodu zbog suše

Udruženja „Građanska neposlušnost Dolovo“, „Pančevački ratari“ i asocijacija „Agrarni forum Pančevo“ poslali su polovinom prošlog meseca  zahtev sa molbom za dijalog na više zvaničnih adresa koji se tiče mogućnosti obezbeđivanja pomoći za poljoprivrednike zbog štete prouzrokovane sušom. Pismo u kojem traže hitan sastanak i  poroglašenje elementarne nepogode ova udruženja poslala su na adresu Vlade Republike, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva finansija, Gradske uprave Grada Pančeva i medijima.

– Pretpostavljamo da imate dosta posla, ali poljoprivrednici ne mogu dalje čekati sa vašim odugovlačenjem, jer je finansijski krah ratara već sada jasno iskazan negativnim finansijskim bilanskom svih osnovnih ratarskih kultura (pšenica, suncokret, kukuruz), kaže se u zahtevu.

U Dolovu je, kako se navodi, ovih dana počela berba kukuruza iz grupe zrenja 400, 500 i 600. Prinosi se kreću od 1.250 – 1.300 kg po lancu odnosno 2 tone po hektaru, što je za 4 -5 puta manje u odnosu na prošlogodišnji rod kukuruza. Prve otkupne cene kukuruza ovogodišnjeg roda su 13.5 dinara za kilogram što jasno ukazuje na finansijski kolaps poljoprivrednika, posebno ratara koji nemaju drugu proizvodnju. Ima parcela na kojima neće biti nikakvog roda kukuruza koje se zato tarupiraju ili preoravaju. Prema prvim rezultatima berbe kukuruza suša, kako smatraju pančevački ratari,  ima elemente  elementarne nepogode  i uzela je  danak u visini od 70% prinosa.

Što se ratara tiče, svi su veoma ugroženi i samo mali broj će se spasiti, pod uslovom da konačno država pomogne u vidu smanjenja nameta, kao što su razni porezi i doprinosi a naročito namet na dizel gorivo u visini od 80 dinara po svakom litru, zaključuje se u zahtevu pančevačkih ratara.