banner-image

Poljoprivrednici da se spreme za konkurse iz IPARD-a

Pored jačanja kapaciteta državnih institucija za korišćenje sredstava iz pretpristupne pomoći EU u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja (IPARD), trebalo bi pomoći i obučiti poljoprivrednike da se prijavljuju na konkurse i pravilno koriste odobrena sredstva

Ukoliko domaće institucije skorije ne dobiju akreditaciju za korišćenje sredstava iz pretpristupne pomoći EU u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja (IPARD), rizikujemo da izgubimo milione evra, upozorava Centar za evropske politike.

Za period od 2014. do 2020. godine, Srbija od pretpristupnih fondova EU ima na raspolaganju ukupno 175 miliona evra za poljoprivredu i ruralni razvoj, od kojih se može finansirati deo poljoprivrednih aktivnosti, dok se ostatak finansira iz domaćih javnih i privatnih izvora. Stoga se procenjuje da korišćenje IPARD sredstava može dovesti do ukupne investicije u poljoprivredu u iznosu oko 400 miliona evra.

Srbija prema važećim pravilima ima vremena do 2018. godine da iskoristi sredstva iz IPARD-a u iznosu od 15 miliona evra, koja su prvobitno bila predviđena za 2015. godinu, ali koja tada nisu mogla da se koriste jer domaće institucije nisu dobile akreditaciju od Evropske unije za to. Razlozi za to su, između ostalog, bili nedostatak adekvatnih ljudskih resursa, stručne osposobljenosti i tehničkih uslova (prostorija) za rad osoblja Uprave za agrarna plaćanja.

“Korišćenje IPARD sredstava će, osim direktne koristi srpskoj poljoprivredi, pripremiti Srbiju za korišćenje mnogo većih sredstava iz fondova EU kojima će Srbija imati pristup nakon što postane članica EU”, smatra Stefan Šipka, istraživač Centra za evropske politike.

Međutim, pored jačanja kapaciteta državnih institucija, trebalo bi pomoći i obučiti poljoprivrednike da se prijavljuju na konkurse i pravilno koriste odobrena sredstva.

“Teško je očekivati da će manji poljoprivrednici imati pristup ovim sredstvima, s obzirom na tehničke i finansijske uslove za dobijanje ovakvog vida pomoći, sem u slučaju udruživanja manjih poljoprivrednika”, ističe Šipka. Zato bi bilo dobro da, osim daljih koraka na jačanju zadrugarstva, Srbija razmotri mogućnost da domaća sredstva prevashodno opredeli za manje poljoprivrednike, dok bi IPARD koristili veći poljoprivrednici, savetuje on.

Druga spoljna revizija domaćih institucija, koja je značajan korak u procesu dobijanja akreditacije za upravljanje IPARD sredstvima, započela je 14. avgusta. Mišljenje revizora se očekuje u septembru i, u slučaju da ono bude pozitivno, očekuje se da će domaće institucije od Evropske komisije dobiti akreditaciju za upravljanje ovim sredstvima.

(Beta)