banner-image

Proizvođači mleka traže povećanje premija sa sedam na deset dinara

Proizvođači mleka Mačvanskog okruga predlažu Ministarstvu poljoprivrede da se iznos premije za treći i četvrti kvartal ove godine poveća sa sedam na deset dinara za porodična gazdinstva koja se bave proizvodnjom mleka, kao meru za spas i opstanak ovih gazdinstava zbog posledica katastrofalne suše.

Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga traži i brzu isplatu svih nesiplaćenih premija, regresa i podsticaja kako bi se poljoprivrednici lakše snašli za predstojeći zimski period.

-Posebno smo razočarani neodgovornim i krajnje nekorektnim odnosom mlekara u trenutnoj situaciji kada se već vide posledice katastrofalne suše. Sramno niska cena mleka sa tendencijom opadanja već dve godine, a da krajnji potrošači to nisu osetili po svom džepu, govori o monopolskom položaju mlekara. Ukoliko mlekare i dalje nastave sa sadašnjom praksom uvoza svega i svačega, a cena domaćeg mleka ostane niska, sva priča o ozbiljnom oporavku stočarstva ostaće prazna – navodi se u saopštenju Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga.

(Agrosmart)