banner-image

Mrtvo more

I šta ćemo sad? Zabranismo strancima da kupuju naše njive, što će nas spasiti od suše, GMO smo proterali, što će doprineti da i dalje jedini u Evropi ne budemo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Deca u Nemačkoj, Švajcarskoj ili Austriji jedu mnogo lošiju hranu od naše, a gle čuda, oni nemaju takve zakona protiv GMO kao mi.

Suša nam je uzela milijardu evra, ali to je dobro jer smo sad počeli da gradimo silne sisteme za navodnjavanje po Vojvodini od arapskog kredita, BDP nam je najniži u Evropi, a  Vučić ćuti, ne hvali se. Kad raste, on je zaslužan, kad posrće onda je kriv Sergej Trifunović.

Godinama naš Aleksandar Veliki zvani gospodar Vučić-Macura prosipa „gomilu pokradenih misli iza kojih ne stoji ništa osim mržnje, sujete i vlasti“,  ali je naš vođa zaboravio spasonosno rešenje i citat:

„Mora se doneti odluka Narodne skupštine (a tu će se po izuzetku, iz patriotskih pobuda, sa Skupštinom složiti i sam Senat), i to će se smatrati kao naročita tačka Ustava, prema kojoj: voće, korisno bilje uopšte, pšenica i svi drugi usevi moraju uspevati basnoslovno dobro, i to dva puta preko godine, a ako se ukaže deficit u budžetu državnom, onda i tri, pa, razume se, po potrebi i više puta, kako to već finansijski odbor za shodno nađe. Stoka, svaka moguća, bez razlike pola i uzrasta, napreduje, takođe po zakonskom naređenju, to jest po odobrenju oba doma, veoma dobro, i množi se vrlo brzo.

Stoka ne može ni u kom slučaju primati platu iz državne kase, izuzimajući vanredne državne potrebe“.

Ako neko zakaže da mu se: „iščupa grkljan“! (Ovo je citat nekog drugog „pisca“, ali je i taj slika i prilika svog vremena. S kim si onakav si!)

Nema druge posebno sada kada je rod podbacio. Do kraja agonije, pardon godine, da se ostvari još jedna žetva pa da se nadoknadi izgubljeno. Sve mora da se radi o trošku seljaka, jer Vlada mora da štedi da se očuva suficit u budžetu.

Hitno treba da naprednjaci usvoje još jednu strategiju razvoja poljoprivrede, da sačekaju još jednu analizu Svetske banke pa da dele subvencije, da naruče još jednu besmislenu analizu konkurentnosti, da probuše kanal kroz Frušku goru, da dovedu fabriku čipova od 10 milijardi dolara, da prokopaju kanal do Soluna, da pohapse tajkune i pljačkaše i da konačno naruče i analizu uticaja magle na kisele krastavce jer evo ide sezona spremanja zimnice pa možda koristi domaćicama na selu, a posebno mladim seljančicama koje će iz gradova nagrnuti u ruralna područja. Ima Krkobabić i ekipa iz SANU da celu Srbiju vrate na selo. Pa kom opanci, kom obojci. Srbi po drugi put u selima.

Nisu naprednjaci najgori. Sve gore nadvedeno, kao preslikano važi i za ono što su radili genijalci poput Pajtića, Tadića…

Treba poništiti sve privatizacije pa opet pomoći Miodragu Kostiću, Miroslavu Miškoviću, Peconiju, Milanu Beku, Bogićeviću. Markoviću iz Surčina, Miletu Jerkoviću i inim genijalnim biznismenima da sve kupe još jednom. Možda će drugi put biti još uspešniji i korisniji za vaskoliki srpsku narod. Mi druge biznismene i političare sem ovih nemamo. Pa nek nam je sa srećom.

A seljaci, to jest poljoprivrednici? Neka uživaju i rade. Ali čim vlast poveća subvencije na 12.000 po hektaru treba da skoče na drumove i blokiraju saobraćaj. Treba vlasti pokazati šta su paorska prava. Jelte, glupo je protestovati kad se premije ukidaju. Treba reagovati kad se povećavaju. Pa da vidi Vučić svoga boga i kako se proglašava elementarna nepogoda zbog suše. I kako se pola pije – pola Šarcu daje.

Milovan Lukić