banner-image

Država se razbacuje imovinom, a oteto ne vraća

-Dok pojedinci velikodušno nude „mladim bračnim parovima“ 50 hektara i još 10 hiljada do 300 hiljada evra na poklon od države, ne može postojati ni jedan razlog da 50 hektara u restituciji ne dobije natrag nekoliko destina porodica i da se ne potroši ni evro iz budžeta Srbije u ovom u postupku. I bivši vlasnici imaju decu, unuke i druge potomke koji su „mladi“ – ukazuje Mreža za restituciju.

U vreme dok povlašćeni monopolisti dobijaju na poklon na desetine miliona evra vredno građevinsko zemljište, na taj način održavajući svoje monopolske pozicije, ne postoje prepreke da se delići tog zemljišta vrate bivšim vlasnicima, opet bez dinara troška za budžet Republike Srbije, ocenjuju u ovoj organizaciji.

Kako je danas saopšteno, povodom najava emitovanja obveznica i izdvajanja novca za takozvano obeštećivanje bivših vlasnika oduzete imovine, Mreža za restituciju u Srbiji uputiće obrazloženu inicijativu Vladi Republike Srbije da se pristupi izmenama Zakona o restituciji usvojenog 2011. godine. 

-Više od 25 godina primene propisa o vraćanju oduzete imovine, potvrdilo je naturalnu restituciju kao nesumnjivo najefikasnij i jedini isplativ vid restitucije, odnosno privatizacije državne imovine. Podaci Agencije za restituciju ukazuju na to da se potražuje samo mali deo nekada oduzete imovine, i da građani zajedno sa crkvama i verskim zajednicama, potražuju samo mali deo današnje nepopisane državne svojine. Šumskog zemljišta država ima 1.000 puta više, poljoprivrednog najmanje deset puta više, a građevinskog 30 puta više od onoga što svi zajedno potražuju – navodi se u saopštenju Mreže za restituciju.

Dodaje se da je ova nepopisana državna imovina, čiji se delić potražuje, i danas izvor vasionskih prihoda pojedinih socijalističkih direktora, koji su sebe nazvali „privrednicima“, te nezaobilaznih korumpiranih pojedinaca u vlasti koji im omogućavaju ekstremna bogaćenja.

-Budžetski fond za restituciju koji na papiru postoji godinama, nema sredstava za bilo kakve isplate a dodatna izdvajanja i povećanja javnog duga zbog restitucije je apsolutno neprihvatljivo za interese građana Srbije, same države i potražioce. Nacrte zakona o restituciji kroz obeštećenje, opšte je poznata činjenica, zagovarali su i danas zagovaraju zastupnici i direktni učesnici u „pljačkaškim privatizacijama“ društvene svojine i nezakonitim postupanjima sa državnom svojinom. Efekti takvih privatizacija opšte su poznati – navodi se uz ocenu da se iza opstrukcije procesa restitucije nalaze grupe i pojedinci, koji su imale veliki uticaj na vlasti, ili su se nalazili u samoj vlasti. – Njihovi razlozi za opstrukciju su bez izuzetka, sebične, koruptivne ili kriminalne prirode. Pre ili kasnije, manje ili više očigledno, uvek se moglo razaznati, a često i dokumentima dokazati, ko su oni. 

Mreža za restituciju u Srbiji će uputiti i dopise nadležnom ministarstvu pravde radi izrade izmena i dopuna Zakon o restituciji.

(Agrosmart)