banner-image

Organski proizvođači u Srbiji biće prvi spremni za Zajedničku poljoprivrednu politiku EU

Zajednička poljoprivredna politika Evropske unije (Common Agriculture Policy – CAP), jedna od temeljnih evropskih politika, doživljava promene kako bi poljoprivrednicima bila korisnija, a njene procedure jednostavnije. U tom značajnom poduhvatu učestvuje i Srbija, odnosno novosadska firma „Inosens“ koja realizuje projekat RECAP – Personalizovani javni servisi za podršku uvođenja CAP-a.

Kako se RECAP odnosi i na proizvođače organske hrane, biće predstavljen u Selenči, 29. septembra, na Forumu organske poljoprivrede kojem će prisustvovati poljoprivrednici, udruženja, instituti, univerziteti, firme i organizacije iz Srbije, regiona, Slovačke, Mađarske, Ukrajine, Moldavije i drugih evropskih zemalja. Biće to prilika da se poljoprivrednici upoznaju s velikim projektom u kojem učestvuje „Inosens“, zajedno sa firmama i agencijama iz Grčke, Španije, Litvanije, Velike Britanije i Belgije.

-To je projekat koji se sprovodi u okviru EU programa podrške e-upravi do oktobra 2018. Osnovna ideja na kojoj se zasniva RECAP jeste da razvoj novih tehnologija, mahom baziranih na sistemima daljinskog upravljanja, može da unese brojne pogodnosti u poljoprivredni sektor, a naročito u kada je u pitanju sprovođenje Zajedničke poljoprivredne politike EU – objašnjava u razgovoru za Agrosmart Maja Žikić iz „Inosensa“.

Objašnjava da je reč o aplikaciji koja prikuplja podatke od poljoprivredika i strručnih službi, agencija za agrarna plaćanja, ministarstva i drugih institucija u celoj Evropi. Poljoprivrednici će uneti podatke koji će im pomoći da imaju uvid u to što rade tokom cele godine ili nekog relevantnog perioda.

-Uneli smo u ceo sistem pravila tako da će poljoprvrednici imati u aplikaciji šta sve treba da unesu, počevši od površine na kojoj proizvode, ako je reč o biljnoj proizvodnji ili broja grla, ako je reč o stočarskoj. Uglavnom, biće dobijeni veoma precizni podaci koji će doprineti smanjenju visokih troškova nadležnih javnih službi ali i pojednostavljenju propisa čija primena neretko predstavlja poteškoće za poljoprivrednike – kaže Maja Žikić.

Po njenim rečima cilj je da se olakša sprovođenje Zajedničke agrarne politike, a i Srbija je jadna od zemalja u kojoj će biti sprovedene određene aktivnosti, doduše sa malo izmenjenim planom pošto mi nemamo CAP.

-Srbija je jedna od zemalja koja može da pokaže da su ovakvi projekti održivi jer kada uđe u EU, moći ćemo da pokažemo kroz aplikacije i aktivnosti koje su sprovedene da možemo da primenimo CAP i bićemo u mogućnosti da ga lakše uvedemo. Naši projekti se zasnivaju na tehnologijama satelitskih snimaka i odnose se na izradu softvera, platformi koje sabiraju te podatke, sređuju ih za korisnike, odnosno poljoprivrednike – objašnjava sagovrnica Agrosmarta.

Ona dodaje da je „Inosens“ u ovom poslu okrenut uglavnom proizvođačima organske hrane. Predstavnici ove kompanije su kroz razgovore sa poljoprivrednicima uočili niz poteškoća sa kojima se suočavaju naši organski proizvođači, pre svega u pogledu administracije. Stoga će upravo poljoprivrednicima koji se bave organskom proizvodnjom u Selenči 29. septembra biti predstavljen projekat, a u oktobru će organski proizvođači imati priliku da isprobaju RECAP aplikaciju i uvedu je u svoje svakodnevno radno okruženje.

-I mi i partneri smo primetili, naročito kod organskih proizvođača, da im je dokumentacija i dokument menadžment predstavljaju poteškoće, iznova i iznova svake godine moraju da šalju istu papirologiju. To im oduzima vreme, a aplikacija će im omogućiti jednostavniju komunikaciju sa nadležnim organima. Vodiće i dnevnik rada u koji će unositi sve što kupuju, sve impute, datum kupovine i slične podatke – objašnjava predstavnica „Inosensa“.

Dodaje da su pilot aktivnosti krenule i da će „Inosens“ biti u kontaktu sa više od 70 poljoprivrednika, mahom organskih proizvođača ili onima koji su u procesu konverzije. RECAP će omogućiti jednostavniji proces subvencionisanja organske poljoprivrede.  

-Imajući u vidu da organska proizvodnja zahteva poštovanje visokih standarda, kao i da organski proizvođači prolaze kroz stroge kontrole, baš kao i proizvođači u EU od kojih se zahteva da postupaju u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, naša ideja je da RECAP približimo upravo organskim proizvođačima i tako im pružimo priliku da kada Srbija dobije status EU članice, oni budu ti koji će pomoći konvencionalnim proizvođačima da se prilagode EU propisima – kaže Maja Žikić.

Sajt projekta je: https://www.recap-h2020.eu/

S. Gluščević