banner-image

U Opovu kukuruza 75 odsto manje

Opštinska Komisija za procenu štete od ovogodišnje suše razmatra je procenu štete na poljoprivrednim usevima usled drastičnog smanjenja padavina na teritoriji opštine Opovo, a pre svega umanjenja prinosa poljoprivrednih kultura suncokreta, soje, kukuruza i šećerne repe.

Komisija za procenu štete štete od suše u 2017. godinu zaključila je da je na teritoriji opštine Opovo prinos suncokreta u odnosu na prethodnu godinu umanjen između 35 i 40 odsto.

Soje je ove godine biti manje za oko 70 procenata u odnosu na prošlu godinu, dok je najgore zbog suše prošao kukuruz. Njega će, zaključila je Komisija, ove u odnosu na prošlu godinu biti manje do 75 procenata . Komisija je zaključila da će šećerna repa imati manji prinos između 45 i 50 procenata od prošlogodišnjeg.

Ostale poljoprivredne kulture, kao što su lucerka i površiće, takođe su znatno pogođeni nedostatkom kiše, pa će prinosi biti znatno umanjeni.

Opštinska Komisija za procenu štete od ovogodišnje suše  predložila je optis doprinosa za odvodnjavanje i umanjenje poreza poljoprivrednicima za ovu godinu.

(Dnevnik)