banner-image

Da bi Kina bila kao Srbija, fali joj 220 miliona košnica

Zamenik predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije Milutin Petrović, ocenio je da je, pčelarstvo u Srbiji u ekspanziji.

On je istakao da u Srbiji na 5,9 stanovnika dolazi jedna košnica.

Naveo da u Kini, da bi se izjednačila sa Srbijom fali 220 miliona košnica.

„Kina ima šest miliona košnica pčela, a Srbija 1,2 miliona, to su podaci koji nas izdvajaju“, rekao je Patrović Tanjugu na Drugom sajmu pčelara održanom juče u Jagodini. 

On je istako da ovako dobrom trendu u pčelarstvu ima značajnu ulogu država, koja je za ovu godinu, pčelarima na ime subvencija opredelila 470 miliona i do sada uplatila 160 miliona dinara i ocenio da Srbija ima dobre uslove za razvoj pčelarstva. 

Petrović je ovu godinu, ocenio veoma lošom za pčelarstvo kao i prošlu godinu i istakao da je „2014. godina bila najgora u poslednjih 50 godina, a 2016. u poslednjih sto godina, a ova godina još lošija od prošle“. 

Nije bilo bagrema a to je osnovna pčelinja paša u Srbiji, objasnio je on. 

Njateže su pogođeni ljudi koji su počeli da se pčelarstvom bave poslednje četiri godine, ocenio je on i istakao da je „pčelare Srbije ove godine izvadio Banat i Bačka, gde su pčelari selili na suncokretovu pašu, a nešto malo dala je i planinska livada, i tako obezbedili da pčele imaju zimnicu a i pčelari nešto malo meda, pet do sedam kilograma po košnici, za prodaju“. 

Petrović je istakao da je pčelarska organizacija Srbije, „prvi put u istoriji“, dobila poziv da bude kandidat na svetskom kongresu pčelara 2021. godine. 

Odluka će biti doneta 3.oktobra u Istanbulu a kandidati su još Rusija, Slovenija i Danska. Očekujem to mesto. Spremni smo za to i ako ga dobijemo biće to važan rejting Srbije kao pčelarske zemlje. 

On je dodao da će ove godine početi izgradnja pogona za prikupljanje meda koji će se graditi u Rači a koji će biti vlasništvu Saveza pčelara. 

„Rača je donirala 30 miliona dinara, dala hektar zemljišta i sve komunalne priključke, možemo reći da je to ukupno 450 milina evra. Rača je vlasnik 20 odsto a Savez 80 odsto“, rekao je Petrović. 

„Imamo 230 društava, sa skoro 10.000 članova, i sva naša drštva su registrovana, imaju svoje organe upravljanja koji funkcionišu“, rekao je Petrović. 

Trenutno se radi projekat pogona, računamo da se za desetak dana završi, raspisaćemo tender za izvođača radova i nadamo se da do kraja godine uradimo temelj, a da počnemo zidanje i da naredne godine uđemo sa opremom.

(Tanjug)