banner-image

JRC pokreće novu elektronsku službu za praćenje i kontrolu vremenskih prilika u EU

Internet korisnici širom sveta sada mogu pregledati vremenske uslove i useve u realnom vremenu širom EU, zahvaljujući JRC MARS Explorer-u, pionirskoj e-usluzi Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije (Joint Researsh Centre – JRC).

Hiljade pojedinaca i organizacija iz različitih nivoa vlasti, industrije, medija i istraživanja i razvoja već ima koristi od informacija koje pruža MARS bilten za monitoring useva, koji proslavlja 25. godišnjicu ove godine. Bilten daje mesečne informacije o vremenskim uslovima, monitoringu useva i prognozama prinosa za zemlje članice EU i susedne zemlje. JRC MARS Explorer pruža postojećim i novim korisnicima pristup mnogo većem skupu podataka i to na značajno većoj frekvenciji.

Kako funkcioniše?

JRC MARS Explorer pruža brz pristup mapama i grafikama visoke rezolucije koje se ažuriraju tri puta mesečno. Ove prethodno pripremljene slike prikazuju podatke o usevima i vremenskim prilikama koje se mogu preuzeti i koristiti u izveštajima. Podaci o vremenu zasnivaju se na zapažanjima nekoliko hiljada meteoroloških stanica širom Evrope, dok simulacije koje koriste računarski model pružaju informacije o usevima.

Indikatori vremena koji se prikazuju uključuju: prosečnu, minimalnu i maksimalnu temperaturu; klimatski vodni bilans; broj hladnih dana (sa minimalnom temperaturom manjom od 0°C) i broj vrućih dana (sa maksimalnom temperaturom preko 30°C); broj dana sa značajnim padavinama; nivo padavina i zbir aktivnih temperatura tokom određenog perioda. Kada je primenljivo, indikatori se stavljaju u kontekst tako što se prikazuju i kao apsolutne vrednosti i u poređenju sa dugoročnim prosekom (LTA). Poboljšana učestalost ažuriranja će omogućiti korisnicima da potvrde da li se određeni trendovi koji su označeni MARS biltenom nastavljaju tokom celog meseca.

B. Džinić