banner-image

Izmenjen ugovor sa Al Rawafedom, Vulin: Ne mogu o detaljima plaćanja

Ministarstvo odbrane potpisalo je aneks ugovora sa arapsko-srpskom kompanijom Al Rawafed kojoj je, kako je ranije objavio Insajder, po povlašćenim uslovima, bez javne licitacije, dato na korišćenje 3.500 hektara vojnog zemljišta u pogonu Karađorđevo u Vojnoj ustanovi Morović.

Za “izmene ugovora” saznalo se praktično slučajno, kada je ministar odbrane Aleksandar Vulin umesto odgovora na pitanje novinara Insajdera da li je ugroženo funkcionisanje pogona “Karađorđevo” jer je, kako smo utvrdili, dobit Vojne ustanove šest puta manja nego što je bila pre dolaska investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekao sledeće:

„Gubitka nema. Siguran sam da ćete se uveriti da sve funkiconiše. Ima dovoljno zemlje za funkiconisanje ergele. Kao što znate, i ugovor menjamo, potpisali smo i aneks. Samo poboljšavamo uslove, zadovoljan sam ulaganjima i u narednim godinama ćemo se truditi da dobijemo što više novca“.

Vulin, međutim, nije znao da odgovori na pitanje šta je izmenjeno aneksom, kao i koliko će novca Al Rawafed ubuduće uplaćivati u državnu kasu s obzirom na to da je bivši ministar Đorđević početkom marta u izjavi za Insajder potvrdio istaživanje Insajdera da kompanija Al Rawafed nije uplatila državi Srbiji ni dinar za korišćenje zemljišta koje obrađuje već dve godine.

Ministar je rekao da trenutno „ne može da govori konkretne detalje, jer to nije njegov posao“.

Podsetimo, prema istraživanju Insajdera, firma Al Rawafed koja je po povlašćenim uslovima dobila u zakup 3. 500 hektara vojnog poljoprivrednog zemljišta poslovala je sa gubicima a do marta ove godine nije platila ni dinar za korišćenje zemlje u Karađorđevu nadomak Bačke Palanke.

U međuvremenu, prema navodima iz finansijskog izveštaja Al Rawafeda za 2016 godinu, 22. jula ove godine došlo do utvrđivanja konačne obaveze između Al Rawafeda i Ministarstva odbrane za godine 2015 i 2016, potpisivanjem “Aneksa protokola o definisanju smernica za obracun podele profita od strane ugovornih stranaka”

Navedenim protoklom utvrđeno je da Al Rawafed uplati 100 hiljada evra za 2015. i 200 hiljada evra za 2016 godinu.

Odmah nakon toga, kada je na čelo ministarstva odbrane došao Aleksandar Vulin, novinarima redakcije Insajder dostavljeni su podaci o uplatama kompanije Al Rawafed Ministarstvu odbrane. Te podatke smo dobili na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja a po zahtevu koji su novinari Insajdera uputili još oktobra prošle godine.

U odgovoru je tada navedeno, da je kompanija Al Rawafed uplatila 109.000 evra za 2015. i 216.000 evra za 2016. Godinu. To znači da je nakon sklapanja poslovno tehničke saradnje sa Al Rawafedom budžetski prihod od tog zemljišta, na godišnjem nivou, manji i do šest puta.

Naime, kako je pokazalo istraživanje Insajdera, pre dolaska investitora država je od obrađivanja tih parcela zarađivala više od 700.000 evra godišnje.

Da je 3.500 hektara zemlje u Krađorđevu dato na licitaciju, po prosečnoj ceni od 420 evra po hektaru godišnje, koliko se cena kretala u vreme sklapanja aranžmana sa Al Rawafedom, država bi za dve godine ostvarila prihod od oko tri miliona evra.

Umesto toga Al Rawafed je za dve godine uplatio državi ukupno 325.500 evra. 

Ministarstvo je uz podatke o uplatama Al Rawafeda u dopisu Insajderu istaklo da je utvrđeno da postoji potreba „za definisanjem novog načina obračuna za podelu profita sa zaštitnom klauzulom“.

Međutim, na osnovu do sada objavljenog sadržaja aneksa na koji se pozvao ministar Vulin, može se zaključiti samo da su od Al Rawafeda za prethodne dve godine naplećeni višestruko manji iznosi od planiranih a ne i koliko će od te zemlje Ministarstvo odbrane prihodovati u budućnosti.

Ugovor sa Al Rawafedom je potpisan na 30 godina.   

Ugovor potpisan uprkos procenama da će biti štetan

Prema istraživanju Insajdera, ugovor sa Al Rawafedom sklopljen je uprkos protivljenju stručnih službi vojske.

Sektor Ministarstva odbrane za materijalne resurse dao je još krajem 2013. mišljenje da za Ministarstvo ne može biti prihvatljiva ponuda da Al Rawafed plaća nadoknadu od 20 odsto ostvarenog godišnjeg profita na tom zemljištu.

Ovaj sektor je ocenio da bi u slučaju da Al Rawafed ne ostvari planirani profit “naš prihod bio ravan nuli”.

U dokumentu do koga je došao Insajder navodi se i da je jedino prihvatljivo da kompanija isplaćuje fiksnu naknadu plus 20 odsto od profita, ali ne manje od 327 evra po hektaru godišnje. U tom dokumentu se navodi i da bi u suprotnom bilo dovedeno u pitanje finanisranje ostatka pogona Karađorđevo u kom se između ostalog nalaze ergela konja i jedno od najbogatijih lovišta u Srbiji.

Arapska ulaganja u Srbiju: Predugovor s jednom, a posao s drugom kompanijom

U međuvremenu, novinari Insajdera otkrili su i da je pre potpisivanja ugovora sa kompanijom Al Rawafed 2013. godine potpisan predugovor ali sa drugom kompanijom. Mediji su tada izveštavali da je predugovorom predviđeno da će arapska kompanija hektar njive prve klase kupovati po ceni od  12.500 evra, a zakup po hektaru plaćati između 250 i 370 evra godišnje.

Međutim, sve je ostalo na predugovru jer je godinu i po dana kasnije potpisan ugovor s drugom firmom, Al Rawafed International investment, koja je, prema istraživanju Insajdera, osnovana samo nekoliko meseci pre sklapanja posla s državom Srbijom.

Predugovor s Al Dahrom o prezimanju poljoprivrednih kombinata, koji nije realizovan, kao i ugovor s Al Rawfedom sklopljeni su na osnovu međudržavnog sporazuma Vlade Srbije i UAE. 

Istraživanje Insajdera o poslovima države sa kompanijom AL Rawafed iz UAE objavljeno je u emisiji Insajder bez ograničenja „Čija je zemlja…“.

Prema nedavno objavljenom finansijskom izveštaju, Al Rawafed je u 2016 ostvario profit od 82,7 miliona dinara. Kompanija se istovremeno zadužila za preko šest milijardi dinara, odnosno oko 150 miliona dinara iznad visine kapitala.

Insajder.rs