banner-image

Evropska komisija dolazi 26. novembra i donosi odluku o IPARD-u

Predstavnici Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije (DG AGRI) doći će u Beograd 26. novembra ove godine kako bi utvrdili je li Srbija otklonila sve prepreke za dobijanje akreditacije za realizaciju IPARD programa i da li je spremna da povuče i u narednih nekoliko godina rasporedi 175 miliona evra namenjenih poljoprivredi i ruralnom razvoju, izjavio je za Agrosmart ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je kazao da su spoljni revizori nedavno dva puta boravili u Srbiji i da su završili svoj deo posla u ocenjivanju uspostavljanja celokupnog sistema za realizaciju IPARD-a, ali poslednju reč daje Generalni direktorat EK na kojem je da odluči da li sa Srbijom može da se zaključi finansijski ugovor o ovom programu.

Podsetio je na to da je završena adaptacija zgrade “Srbijašuma” u Beogradu te da je ona potpuno osposobljena za rad Uprave za agrarna plaćanja, koja će sprovoditi IPARD program u Srbiji. Po njegovim rečima zadovoljen je i uslov koji se odnosi na broj i stručnost zaposlenih u ovoj instituciji, a gotovi su i pravilnici koji detaljnije definišu IPARD program.

Nedimović je rekao da je urađen i referentni cenovnik robe, to jest opreme koju će poljoprivrednici na konkursima iz IPARD programa nabavljati, da je zakonodavni okvir usklađen, kao i da se uspostavlja sistem podrške banaka preko kojih će poljoprivrednici obezbeđivati novac za finansiranje investicija dok projekte ne završe, odnosno dok im novac iz IPARD-a ne stigne.   

Kako je ministar ranije izjavio, očekuje se da prvi pozivi budu raspisani krajem ove godine. U prvoj tranši podsticajnih sredstava poljoprivrednicima će biti dodeljeno 15 miliona evra, od 175 miliona koliko vredi ceo program.

S. G.