banner-image

Ne žuriti sa berbom kukuruza

U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo danas je održan radni sastanak, na kome je bilo reči o stanju na poljima sa kukuruzom u AP Vojvodini, sa posebnim osvrtom na prisustvo mikotoksina u toj žitarici.

Sa sastanka je upućena preporuka svim poljoprivrednim proizvođačima, da sačekaju sa berbom kukuruza, da kontrolišu vlagu u zrnu koja je, prema sadašnjem monitoringu ovih useva, bez obzira što deluje zrelo i suvo – još uvek velika i da na taj način, u godini u kojoj je suša uzela danak prinosima, smanje svoje troškove za sušenje zrna, navodi se u saopštenju Vlade Vojvodine.

Druga preporuka odnosi se na to da se već kod berbe , ako postoji plesnjivost klipa, izvrši razvrstavanje, kako bi se oštećeno  zrno prvo iskoristilo.

Na sastanku je, takođe,  bilo reči  i o  potrebi da se primenjuju  preventivne mere kao što je  dezinfekcija silosa i podnih skladišta pre prijema  kukuruza novog roda . Zakonska obaveza skladištara je da u smeštajnim kapacitetima vrše dezinfekciju, deratizaciju, dezinsekciju i fumigaciju objekata što je propisima i regulisano u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu , vodoprivredu i šumarstvo i ovom prilikom apeluje na skladištare na teritoriji AP Vojvodine da postupaju u skladu sa važećim zakonskim propisima, kao i preporukama Uprave za zaštitu bilja, Uprave za veterinu i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kako bi se izbegle moguće pojave mikotoksina u skladištima i hrani za životinje.

Na sastanku se prisustvovali Mladen Petković i Marko Rovčanin, pomoćnici pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, Sanja Bugarski savetnik ministra za  poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu,  dr Dragica  Janković rukovodilac  Prognozno- izveštajne službe Vojvodine, dr Goran Bekavac  sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu,  dr Olivera Đuragić sa Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu i prof. dr Stevan Maširević sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.