banner-image

I Inteza blokirala prodaju Dijamanta

Osim ruske Sberbanke, svoja potraživanja prema „Agrokoru“ pred srpskim sudovima pokušala je da zaštiti i italijanska Banka Inteza koja je takođe onemogućila prodaju „Dijamanta“, piše „Politika“.

Kako se navodi, zbog duga od 15 miliona evra Privredni sud u Zrenjaninu doneo je rešenje kojim se „Agrokoru“ zabranjuje raspolaganje akcijama uljare „Dijamant“. To se vidi iz finansijskog izveštaja koji je potpisao privremeni upravnik Agrokora Ante Ramljak. U skladu sa „leks Agrokorom“, Ramljak je dužan da javnosti polaže račune na mesečnom nivou.

U poslednjem finansijskom izveštaju, koji je objavljen pre nekoliko dana na sajtu ovog hrvatskog koncerna, navodi se da su u „Srbiji pokrenuti dodatni sporovi, izvršni postupci i privremene mere zabrane raspolaganja imovinom od strane Banke Inteze i banaka iz Sberbank grupe iz Slovenije i Hrvatske u pogledu vlasničkih udela u kompanijama u Srbiji.

Kako „Politika“ saznaje, reč je o kreditu od 15 miliona evra koji je Banka Inteza pozajmila „Dijamantu“ iz Zrenjanina. „Agrokor“ u ovoj kompaniji ima 96,15 odsto vlasništva.

Na centralnom registru hartija od vrednosti navodi se da ovaj hrvatski koncern na osnovu rešenja privrednog suda ima zabranu raspolaganja tim akcijama. Kako se navodi, na taj način se obezbeđuje novčano potraživanje u iznosu od 15 miliona evra sa kamatom. To znači da su Ramljaku osim ruske Sberbanke prodaju Dijamnata onemogućili i kreditori iz Banke Inteze.

Identično izvršno rešenje ima Sberbanka s tim što je dug Dijamanta prema ovoj ruskoj banci znatno veći i iznosi 100 miliona evra.

Ramljak u finansijskom izveštaju navodi da je uprava podnela žalbu Privrednom sudu u Zrenjaninu.

(Agencije)