banner-image

Sad država neka poveća subvencije poljoprivrednicima

Ako pokrajinska vlada, kako izjavljuju njeni predstavnici, ima suficit u budžetu, i ako je u republičkoj kasi višak od 600 miliona evra, a procene štete od suše idu od 600.000 do milijardu evra, taj bi se novac mogao preusmeriti za pomoć poljoprivrednicima, ocenjuju u Ligi socijaldemokrata Vojvodine.

Kako je rečeno da današnjoj konferenciji za novinare, Poslanička grupa LSV poslala je niz mera predsedniku Pokrajinske skupštine sa zahtevom da se one stave na dnevni red prve naredne sednice.

-Neophodno je da se aktivira štab za vanredne situacije i da se proglasi vanredna sitiacija na teritoriji Vojvodine ili nekim njenim delovima, usled elementarne nepogode izazvane sušom. Takođe, da se napravi procena ugoženosti, kao i plan zaštite i spasavanja usled elementarne nepogode, a da na osnovu procene ugroženosti zajedno sa republičkim organima dođemo do mera kako bi najbolje pomogli poljoprivrednicima – kazao je poslanik LSV u Skupštini APV Saša Šućurović.

On je izneo da bi adekvatne mere za pomoć poljoprivrednicima podrazumevale reprogramiranje svih poreskih obaveza poljoprivrednika sa grejs periodom u fiskalnoj 2017, prilagođavanje cena zakupa državnog zemljišta i prilagođavanje politike subvencija poljoprivrede.

-To nisu sve stvari u nadležnosti pokrajinske vlade, ali očigledno da se na nivou republike ništa ne rešava i da se ovo pitanje stalno prolongira. Svakako postoje odgovarajući mehanizmi, a to su štabovi za vanredne situiacije koji postoje u svakoj lokalnoj zajednici bi trebalo da se aktiviraju – naglasio je Šućurović

Podsetivši na to da je ovo treća sušna godina u poslednjih pet, on je ocenio da je jasno da bez proglašenja elementarne nepogode i ozbiljne pomoći svih nivoa vlasti, poljoprivreddnici u Vojvodini neće moći da podnesu nastale gubitke, niti da na kvalitetan način započnu novu agroekonomsku godinu.

Poljoprivredna udruženja takođe su ukazivala na to da država mora izaći u susret onima koji su najviše pogođeni u suši, a da je, između ostalog, to moguće postići i povećanjem subvencija barem u kraćem roku, kako bi se predstojeća setva kvalitetnije obavila. Ako pomoć izostane, dolazi u veliko pitanje bilans poljoprivredne proizvodnje u 2018. godini.

Podsetimo, subvencije za biljnu proizvodnju smanjene su prošle godine sa 12.000 dinara na svega 4.000 dinara po hektaru.

Sastanak Pokrajinske i Republičke vlade tek predstoji

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je danas da će u narednih nekoliko dana Ministarstvo poljoprivrede i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu predstaviti usaglašene mere za ublažavanje posledica suše, koja je ovog leta pogodila vojvođanske njive.

Mirović je nakon sastanka sa šefom delegacije EU u Novom Sadu Semom Fabricijem kazao da će te zajedničke i objedinjene mere imati finansijski karakter, te da će se ticati „poljoprivrednika i gazdistava koji su oštećeni značajnom sušom u ovoj godini“, prenela je Beta.

Mirović je ocenio da je suša „nacionalna muka Srbije“, te da će ta tema biti predmet zajedničkog sastanka dve vlade – Republičke i Pokrajinske, koja je planirana da se održi u naredne dve do tri nedelje.

„Tamo će takođe biti reči o tome, ali potrebno je još malo strpljenja. Dogovor je postignut da se na nacionalnom nivou objedine mere i da obuhvataju značajnu pomoć u otklanjanju štete“, rekao je Mirović.

Poslanici u Skupštini Vojvodine na prethodnoj sednici kritikovali su Pokrajinsku vladu što u rebelans budžeta Vojvodine nije uvrstila finansijske delove koji bi bili usmereni u pomoć poljoprivrednicima za saniranje posledice suše.

S. G.