banner-image

IPARD sve bliži, Ministarstvo poljoprivrede objavilo pravilnike

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je juče pravilnike koji se odnose na sprovođenje mera iz IPARD programa vrednog 175 miliona evra, namenjenog unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja u Srbiji. Reč je o pravilnicima koji bliže propisuju podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, podsticaje za preradu poljoprivrednih proizvoda, a objavljen je i pravilnik o “lider pristupu”, kojim se definišu podsticaji za pripremu lokalnih strategija ruralnog razvoja.

Pomenuti pravilnici prate “IPARD program Republike Srbije 2014-2020”, čija bi realizacija, po najavama nadležnih, uskoro trebalo da počne. Kako je za “Agrosmart” izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, očekuje se da, nakon revizije Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije, čiji bi predstavnici trebalo da dođu u Beograd 26. novembra ove godine, prvi konkursi budu raspisani krajem ove ili početkom iduće godine.

Pravilnici o IPARD podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, preradi i marketing, kao i “lider pristupu”, objavljeni su u “Službenom glasniku”, tj. stupili su na snagu.

Recimo, pravilnikom o investicijama u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava propisuje se ko ostvaruje pravo na IPARD podsticaje, iznos podsticaja, kao i uslovi, način i postupak sprovođenja IPARD programa za ovu meru.

Kako je navedeno, pravo na bespovratnu pomoć iz ovog programa Evropske unije, po tom pravilniku, ostvaruju  fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici,  privredna društva i zemljoradničke zadruge.

Oni mogu da konkurišu za izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje silosa, skladišta, drugih objekata na gazdinstvima, plastenika, staklenika, nabavku traktora snage motora do 100 kW, kao i za pomoć u investicijama u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora na gazdinstvu…

Korisnik može da ostvari ukupan iznos IPARD podsticaja u skladu sa ovim pravilnikom od 1.500.000 evra u periodu sprovođenja IPARD programa, a povraćaj koji iz evropske kase dobija je 60 odsto od vrednosti investicije, odnosno 65 odsto ako je reč o mladima ili 70 odsto ako se ulaže u područjima sa otežanim uslovima rada.

Pravilnikom koji se odnosi na preradu poljoprivrednih proizvoda, odnosno preduzeća koja se time bave, definiše se ukupan iznos podsticaja od 2.000.000 evra po korisniku u toku celog programskog perioda.

S. G.