banner-image

Agrosmart saznaje: Konačna cena suncokreta 35,5 dinara

Najveći prerađivači, odnosno otkupljivači uljarica predložili su konačnu cena suncokreta ovogodišnjeg roda i ona iznosi 35,5 dinara po kilogramu (plus PDV za pravna lica). Kako saznaje Agrosmart, takvu cenu utvrdila je Viktorija grupa, kao najveći otkupljivač ove uljarice u Srbiji.

Poljoprivrednici su, kada su predavli suncokret, dobijali akontne cene koje su se kretale od 33 do 36 dinara sa PDV-om.  

Niska cena ovogodišnjeg suncokreta na našem tržištu odgovor je na kretanja u regionu i svetu. Naime, u okolnim zemljama ova je uljarica jeftinija nego kod nas, a svetska berzanska kretanja ne ukazuju na rast cene. Trenutno je u Mađarskoj suncokret 303 evra po toni, a u Hrvatskoj 282 evra (frakno fabrika, pripremljen za prodaju).

Očekuje se da će potez Viktorija grupe, to jest njene komercijalne uslove u otkupu suncokreta slediti i druge uljare u zemlji. Tako barem govori iskustvo iz prethodnih godina.

Inače, rod suncokreta u Srbiji bio je između 600.000 i 610.000 tona, što je u odnosu na prošlogodišnju rekordnu proizvodnju 15 procenata manje, iznela je predsednica Odbora Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine Olga Čurović ocenivši da je „ovo treća najbolja žetva u poslednjih 17 godina“.

Prema podacima Poslovne zajednice Industrijsko bilje, koje su preneli mediji, fabrike ulja su do sad otkupile i uskladištile 570.000 tona suncokreta, očekuje se da pristigne još nekoliko hiljada tona, a izvezeno je 24.000 tona.

Čurović je istaka da su prognoze sa početka žetve da neće biti solidnog roda rezultirale time da se očekuje uvoz od oko 50.000 tona suncokreta.

Prema njenim rečima, dva najveća proizvođača suncokreta Ukrajina i Rusija požnjele su 14,5, odnosno 11,5 miliona tona, i u odnosu na prošlu godinu povećale su proizvodnju za 22, odnosno za 25 odsto, a slična kretanja zabeležena su i u našem neposrednom okruženju.

Čurović je navela da žetva soje nije još završena. Očekuje se da će zbog suše rod iznositi svega 1,4 do 1,8 tona po hektaru, što znači da će biti povećan uvoz.

S. G.