banner-image

Jabukama dobra cena, a još će rasti

Jabuke se u Srbiji gaje na oko 24.000 hektara, a poslednjih godina prosečna godišnja proizvodnja veća je od 300.000 tona.

Lane je iz Srbije izvezeno više od 220.000 tona jabuka i ostvaren prihod veći od 125.000.000 dolara, što je bolji izvozni rezultat nego 2015. godine, kada je izvoz jabuka u Srbiju doneo 102 miliona dolara. Budući da je ova godina, zbog loših vremenskih prilika, bila veoma teška za poljoprivrednu proizvodnju, rod jabuka biće manji, ali su zato cene više.

– Ove godine voćarsku proizvodnju, pa naravno i proizvodnju jabuka, pratili su veliki problemi – rani prolećni mrazvi, loši vremenski uslovi tokom oprašivanja i oplodnje, grad, suša, a potom i snažni vetrovi, koji su Sremu i Banatu srušili protivgradne sisteme i priuzrokovali velike štete – kaže profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i član Odbora Srpske akademija nauka za selo Zoran Keserović. – To je, naravno, uticalo na rod pa očekujem da će biti oko 15 odsto manji.

Cena jabuka ove godine viša oko 15 do 20 odsto

On ukazuje na to da je cena jabuka ove godine, prosečno gledano, viša oko 15 do 20 odsto. Razlog za to, ukazao je naš sagovornik, leži i u tome što je u Evropi primetan pad proizvodnje jabuka, pre svega i Poljskoj, a potom i Italiji, što je uticalo na njihovu visoku cenu na srpskom tržištu. Po njegovim rečima, cena neklasirane jabuke u boks-paletama je od 0,50 do 0,60 evra po kilogramu, klasirane u karatonskoj ambalaži između 0,65 i 0,80 evra, dok se industrijska jabuka prodaje po 0,15 do 0,20 evra.

– Iako je sada cena izuzetno visoka, predlažem proizvođačima da lageruju jabuke u savremene hladnjače jer mislim da će cena i dalje rasti – kazao je Keserović.

Zarada ipak manja

Dirketor zadruge „Voćar Slankamen” Nikola Kotarac ukazuje na to da je ove godine cena jabuka viša, ali da je rod značajno manji. – Ove godine će, u odnosu na prošlu, a zbog loših vremenskih prilika, rod biti manji oko 40 do 50 odsto – kaže Kotarac. – Samim tim, i zarada će biti manja i pored toga što je cena viša. Po njegovim rečima, prošle godine industrijska jabuka startovla je sa šest dinara kilogram, a na kraju se prodavala za 11, dok se ove godine krenulo sa 14 dinara, a sada je cena 19 i 20.– Cena konzumne jabuke, koja se mahom plasira na rusko tržište, ove godine je od 50 evrocenti pa naviše, u zavisnosti od kvaliteta, dok je prošle godine cena bila od 40 do 60 evrocenti.

Jabuke iz Srbije se izvoze, osim u Rusiju i Italiju, i u druge evropske zemlje, a stižu i do skandinavskih zemalja, pa i Velike Britanije. On ukazuje na to da je struktura sortimenta prilagođena izvoznim tržištima – ruskom, evropskom, azijskom i afričkom, te da je u poslednjih deset godina značajno povećana i osavremenjena proizvodnja, što je doprinelo i povećanju izvoza.

– Uvođnje svaremenih tehnologija doprinelo je da se za deset godina značajno povećaju proizvodnja i izvoz: 2006. izvezeno je oko 35.000 tona, a prošlogodišnji izvoz jabuka je tu voćnu vrstu svrstao među deset najboljih izvoznih poljoprivrednih proizvoda.

(Dnevnik)