banner-image

Selenča u petak otvara vrata međunarodnog Foruma o organskoj proizvodnji

Jedanaesti Forum organske proizvodnje, koji tradicionalno organizuje Centar za organsku proizvodnju Selenča, održaće se 29. septembra 2017. u Selenči, uz podršku Vlade AP Vojvodine,Vlade Kraljevine Švedske i Višegradskog fonda, a u suorganizaciji Poljoprivrednog Univerziteta u Nitri, Evropske preduzetničke mreže u Srbiji i EU Info Point Novi Sad.

Tema ovogodišnjeg foruma je „Izazovi i perspektive – kuda ide Srbija“.

Na Forumu će biti predstvaljen projekat „Organic bridž“, odobren kroz program Interreg IPA prekogranična saradnja između Srbije i Hrvatske, koji realizuju Grad Valpovo, Tera tehnopolis iz Osijeka, Terras iz Subotice i Centar za organsku proizvodnju Selenča.

Projekat će predstaviti i o njegovom značaju govoriti predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji, odnosno EU info pointa u Novom Sadu, predsednik Centra za organsku proizvodnju Selenča Jozef Gašparovski, direktorka Lokalne razvojne agencije grada Valopva Lidija Maurović Koščak, pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević i Stjepan Glas, opunomoćeni ministar – Ambasada Republike Hrvatske u Srbiji.

Forum organske proizvodnje otvoriće predsednik Opštine Bač Dragan Stašević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević i NJ.E. Dagmar Repčekova, ambasadorka Slovačke Republike u Republici Srbiji.

Centralni deo Foruma je panel diskusija na kojoj će se diskutovati, zajedno sa učesnicima Foruma, o stanju organske proizvodnje u Srbiji, podsticajima, tržišnim kretanjima, mogućnostima kroz IPARD program kao i o adekvatnom učešću u procesu evropskih integracija. U panel diskusiji učestvovaće ekspert SEEDEV-a Goran Živkov kao moderator, ekspert za poljoprivredu i ruralni razvoj Miroslav Božić (Hrvatska), direktor PS “Global sid” i osnivač Centra za razvoj organske proizvodnje Saša Vitošević i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević.

I ove godine značajan segment Foruma organske proizvodnje biće  Međunarodni poslovni susreti AgroOrganic B2B 2017  koje Centar za organsku proizvodnju Selenča organizuje u saradnji sa Evropskom preduzetničkom mrežom i Organic mrežom. 

U okviru Foruma ove godine će se prvi put dodeliti nagrada za najbolji medijski prilog o organskoj proizvodnji pod nazivom „Selenča organik“. Cilj konkursa je da promoviše proizvodnju i one koji se bave organskom proizvodnjom, kao i ulogu medija u tom procesu.

Takođe, biće predstavljen projekat IT firme “Inosens” iz Novog Sada, koja je deo velikog evropskog projekta RECAP.

Organizuje se i tradicionalna izložba organskih proizvoda i hrane koju pripremaju članice COPS-a. 

(Agrosmart)