banner-image

Nastavnici na obuci iz organske proizvodnje

Nacionalna asocijacija za razvoj organske proizvodnje „Serbia organika“ nastavlja sa programom edukacije nastavnika srednjih poljoprivrednih i prehrambeno- tehnoloških škola uz podršku GIZ-a (Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju)- programa za razvoj privatnog sektora u Srbiji, a s ciljem razvoja organske proizvodnje u Srbiji.  Na osnovu akreditacije stručnog programa za usavršavanje nastavnika koji je „Serbia organika“ dobila od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja pod nazivom “Organska poljoprivreda i prerada organske hrane” ova organizacija sprovešće program edukacije tokom ove i sledeće godine kroz pet seminara kojim će biti obuhvaćene sve stručne škole u kojima se  učenici obrazuju za bavljenje organskom proizvodnjom.

Prvi seminar će se održati u Banji Vrujci 29 i 30. septembra.

Ovom vrstom edukacije se „Serbia organika“ bavi od 2011. godine,  nakon  što je učestvovala u iniciranju ideje za uvođenje predmeta  iz oblasti organske poljoprireda koji su  od školske 2011/2012 uvršteni kao izborni predmeti u srednjim poljoprivrednim školama u okviru smera,,poljoprivredni tehničar“. Na taj  smer se godišnje upiše   nešto manje od 1.000 učenika, što znači da će u narednim godinama oko  3.500 do 4.000 njih imati mogućnost da stekne znanja i veštine za bavljenje organskom poljoprivredom.

Veliki procenat mladih koji se obrazuje za poljoprivrednog tehničara je seoskog porekla i ima roditeljska imanja, što predstavlja veliki potencijal za organsku poljoprivredu i pruža mogućnost da se doprinese ekonomskoj stabilnosti ruralnih područja i  smanji odliv mladih iz njih. Obuka nastavnika organizovana je u vidu predavanja i radionica. Oni će steći znanja o metodama organske biljne i stočarske proizvodnje,  o metodama ishrane bilja, biološkim merama borbe protiv korova, bolesti I štetočina, dozvoljenim sredstvima za zaštitu , kao i o standardima u oblasti sertifikacije,  propisima iz oblasti deklarisanja organskih proizvoda, sa stanjem, mogućnostima i aktuelnim trendovima na domaćem i stranom tržištu organskih proizvoda, koja će im preneti eminentni stručnjaci iz ovih oblasti.