banner-image

Bescarinski izvoz goveđeg mesa, ulja, smrznutog voća i povrća u Tursku

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas u Ankari sa ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekčijem, sa kojim je usaglasio tekst novog Sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Novi tekst Sporazuma predviđa po prvi put bescarinski izvoz 5.000 tona goveđeg mesa godišnje iz Srbije u Tursku.

Srpski proizvođači će, takođe po prvi put, na tržište Turske bez carina moći da izvoze definisane kvote sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, semena suncokreta i pojedinih vrsta pekarskih proizvoda.

Sporazumom su definisane i dvostruko veće kvote za bescarinski izvoz iz Srbije u Tursku pojednih vrsta smrznutog povrća i suvih šljiva.

S druge strane, Srbija je omogućila bescarinski uvoz iz Turske utvđenih kvota nara, jagoda, plavog patlidžana, tikvica, stonog i suvog grožđa, a takođe su povećane kvote pojedinih prehrambenih proizvoda, koje su već bile predmet slobodne trgovine između dve zemlje.

Po prvi put, Sporazum definiše i slobodnu trgovinu uslugama (finansije, transport, telekomunikacije, koprodukcija i slično), što će u značajnoj meri doprineti poboljšanju investicione klime i većem dolasku turskih ulagača u Srbiju, a istovremeno će našoj privredi otvoriti prostor tržištu usluga u Turskoj.

Novi Sporazum o slobodnoj trgovini trebalo bi da bude potpisan tokom zvanične posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji 10. i 11. oktobra ove godine, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija.